Košarkašice osvojile bronzu

Parallax Leaf - OKS

Reprezentativke Srbije ispisale su istoriju ženske košarke u našoj zemlji, pobedivši selekciju Francuske u borbi za treće mesto na Olimpijskim igrama – 70:63 (10-18, 17-9, 15-28, 21-15)

Izabranice Marine Maljković su na taj način osvojile prvu medalju u istoriji Srbije, na svom debiju na najvećoj svetskoj smotri sporta. Ovom pobedom je Srbija dobila i četvrtu medalju u ekipnim sportovima na ovim Igrama.bronzakosarkasice-004

Izabranice Marine Maljković su na taj način osvojile prvu medalju u istoriji Srbije, na svom debiju na najvećoj svetskoj smotri sporta. Uzimajući u obzir i rezultate Jugoslavije, ovo je treća medalja za našu zemlju na Igrama kada se radi o ženskoj košarci – najpre je 1980. godine osvojena bronza u Moskvi, a osam godina kasnije i srebro u Seulu. Selektorka Srbije Marina Maljković rekla je da je osvojena bronzana olimpijska medalja čudo.  Ona je dodala da je u poluvremenu morala da bude oštra prema svojim igračicama da bi pobedile u teškoj utakmici.

“Da li shvatate da je osvojena bronzana medalja u ženskoj košarci. Ovo je izvanredan uspeh, imamo mi dobre sportiste, odbojkašice, košarkaše, ali ovo, ovo je čudo, čudo, čudo, velika radost”, rekla je Maljković za RTS i izvinila zbog “stanja u kome se nalazi”, pošto joj je kosa bila malo raščupana.

bronzakosarkasice-006

 

Košarkašica Srbije Milica Dabović rekla je danas da je osvajanje bronzane olimpijske medalje u Rio de Žaneiru najbolji način da završi karijeru u reprezentaciji.

“Na kraju kad čovek dodje prazan, ali da pre toga nije mogao da ode kući, a da ne osvoji nešto… U glavama nam je bilo da će svi sportisti na koje smo ponosni otići kući sa medaljom i da bi bilo loše da mi budemo četvrte i ostanemo bez medalje. Ovo je najbolji način da završim reprezentativnu karijeru, ponosna sam na sebe, jer sam dala srce za Srbiju, odlučila sam da igram za nju i uvek sam davala maksimum. Ovo je najbolji način da odem”, rekla je uplakana Milica Dabović novinarima u Rio de Žaneiru.

Dabović je jedva dala izjavu, plakala je i bila veoma emotivna. Ona je kroz suze rekla da jedva čeka da dodje kući i raduje se sa narodom, koji je verovao u tim.
“Hvala svima koji su verovali zbog onih koji nisu. Dokazali smo… Kao što nas je Marina godinama zvala da smo ‘fejkače’ ili da nismo ‘fejkače’, možemo da se ne volimo i ne družimo van terena, ali na terenu smo uvek jedno i to nas je dovelo do ovoga. Bronza sija kao zlato. Ovo će dugo da traje, nove generacije dolaze, ne znam da li će oni imati ovoliko srce i ovakve emocije, to je pobedilo. Mi smo Srbi rodjeni da pobedjujemo, imamo veliko srce i uvek dajemo sve od sebe, kao što smo danas”, rekla je ona.

Miličina sestra Ana rekla je da je Srbija pokazala da je tim.
“Pobediti onako Australiju, a posle na onakav način izgubiti od Španije i posle toga odigrati najbolje za medalju. Srbija, ovako mala država, donela je po jednu medalju u sva četiri timska sporta, a razmišljale smo samo da ne budemo mi ti koji je neće osvojiti. Borba je bila fenomenalna, energija, to sam osetila na terenu. Drago mi je što na ovaj način završavam Igre. Možda smo u polufinalu mogli da dobijemo Španiju, ali uvek je lepše da turnir završiš pobedom a ne porazom u finalu”, rekla je ona.

Ana se na kraju utakmice zagrlila sa sestrom, a novinare je zanimalo šta joj je u tom trenutku rekla.

“Rekla sam joj da je zaslužila da na ovaj način završi karijeru sa reprezentacijom. U novembru su kvalifikacije, igraće i završiti pred našim narodom. Rekla sam joj da je zaslužila, način na koji je igrala, predala sebe, srce i telo i sve živo. Ponosna sam na nju i ceo tim”, rekla je Ana Dabović.

Reprezentativka Tamara Radočaj rekla je da će ekipa ostati bez glasa bodreći ostale srpske timove u završnici Igara i da želi da “padne još koja medaljica”.

Košarkašica Nevena Jovanović navela je da ekipa još nije svesna šta je uradila.

“Drago mi je zbog devojka i trenera, zajedno smo pet godina. Ovo je ogroman uspeh za celu Srbiju. Ostaje nam da slavimo, nema spavanja, nema stajanja”, rekla je ona.
Reprezentativka Sara Krnjić rekla je da jedva čeka da izadje na balkog gradske skupštine Beograda i proslavi sa narodom, “pošto ovo nijedna od nas nije očekivala, ovo je čudo”.

bronzakosarkasice-003
Upitana šta je rekla svojim košarkašicama u poluvremenu, pošto su loše igrale krajem prve i u drugoj četvrtini, Maljković je rekla: “Bolje da ne čujete”.

“Prvi put u karijeri sam vredjala devojke, moralo je da pukne, da izadje to iz njih i da dobiju ovu tešku utakmicu”, rekla je selektora.

Ovo je ukupno osma medalja za našu zemlju u Rio de Žaneiru, druga bronzana, a do kraja pretposlednjeg dana takmičenja slavićemo još sigurno dve – pošto vaterpolisti od 22.45 igraju sa Hrvatima u velikom finalu, dok je rival odbojkašicama u borbi za zlato, od 03.15 po srednjeevropskom vremenu, selekcija Kine.