Maljković, Zečević i Višacki na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta

Parallax Leaf - OKS

Rukovodstvo Olimpijskog komiteta Srbije učestvovaće na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta koja se održava 10. i 11. juna 2022. godine u Skoplju. Predsednik Božidar Maljković, potpredsednik Žarko Zečević i generalni sekretar Đorđe Višacki če predstavljati Olimpijski komitet Srbije na godišnjoj Skupštini Evropskih olimpijskih komiteta. 

 

Žarko Zečević, Đorđe Višacki i Božidar Maljković

 

Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini, učesnici će imati prilike da se upoznaju sa velikim brojem izveštaja, uključujući i izveštaj o radu koji će prezentovati predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Spiros Kapralos, kao i izveštaji od strane generalnog sekretara EOK Rafaela Panjocija. Delegati evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta imaće priliku da čuju izveštaj o napretku u organizaciji Evropskih igara koje će biti održane sledeće godine u Poljskoj. Ovo je prvi izveštaj koji će Organizacioni komitet Igara podneti nakon što je prošlog meseca potpisan Ugovor o domaćinstvu sa Evropskim olimpijskim komitetima.

 

Organizacioni komiteti prethodnih Zimskih olimpijskih igara Peking 2022, kao i narednih Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Kortini 2026 će takođe prezentovati svoje izveštaje. Učesnici Skupštine će sa posebnom pažnjom pratiti izveštaj o napretku u organizaciji narednih Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

 

Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS

 

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki će u posebnom segmentu zasedanja Generalne skupštine prezentovati nove detalje o napretku u izradi strateške agende Evropskih olimpijskih komiteta 2030. Đorđe Višacki je predsednik Radne grupe za izradu strateške agende Evropskih olimpijskih komiteta 2030, kao i član Izvršnog odbora Evropskih olimpijskih komiteta.

 

Učesnicima Skupštine će se obratiti predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, generalni sekretar Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta Gunila Lindberg i direktor Svetske anti-doping agencije Sebastien Gilot.

 

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije

 

Pre samog početka Generalne skupštine u Skoplju, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković naglasio je: „Cela planeta, pa i svet sporta prolaze kroz veoma izazovan i turbulentan period. U trenucima kao što su ovi, posebno je važno da se okupljamo i razgovaramo, jer jedino na taj način možemo da nađemo rešenje za izazove sa kojima se susrećemo. Zato smatram da je ovaj sastanak u Skoplju važan i da će biti veoma koristan u svetlu predstojećih obaveza i organizacije nastupa na takmičenjima ovog i narednog leta. Posebno sam srećan što će naš generalni sekretar Đorđe Višacki prezentovati napredak koji je Radna grupa kojom predsedava napravila u cilju izrade Strateške agende Evropskih olimpijskih komiteta 2030.“

 

Pre početka Generalne skupštine, članovi Izvršnog odbora Evrospskih olimpijskih komiteta imali su sastanak na kojem su razmatrali aktuelne teme koje se tiču pripreme organizacije predstojećih takmičenja pod ingerencijom EOK – a (Evropski olimpijski festival mladih u Banskoj Bistrici, Evropske igre 2023…).

 

Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Spiros Kapralos je po dolasku u Skoplje izjavio: „Posebna će mi čast biti da se obratim učesnicima Generalne skupštine, sada po prvi put kao predsednik Evropskih olimpijskih komiteta. Tokom prethodne godine zajedno smo napravili ogroman napredak, koji je utoliko veći imajući u vidu okolnosti u kojima je ostvaren. U prethodnih 12 meseci, imali smo prilike da posvedočimo neverovavatnim dostignućima sportista iz Evrope i na Olimpijskim igrama Tokio 2020 i na Zimskim olimpijskim igrama Paeking 2022.“

 

Tokom ovog okupljanja nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope biće proglašen i najbolji mladi sportista Evrope u zimskim sportovima za 2022 koji će dobiti nagradu „Pjotr Nurovski“, a nacionalni olimpijski komitet Severne Makedonije obeležiće i svoj veliki jubilej – 30 godina od osnivanja.