U susret Pekingu: Upoznajte maskotu Zimskih olimpijskih igara, Bing Dven Dvena

Parallax Leaf - OKS

Ko je maskota Zimskih olimpijskih igara Peking 2022, neodoljiva panda Bing Dven Dven (Bing Dwen Dwen)? Upoznajte je u videu i tekstu u produžetku.

 

 

Šta znači Bing Dven Dven?

 

„Bing“ na mandarinskom kineskom jeziku znači LED i simbolizuje čistoću i snagu, dok „Dwen Dwen“ na kineskom jeziku označava DECU. Maskota označava jačinu i snagu uma sportista, ali u isto vreme označava i olimpijski duh.

 

Ali odakle dolazi Bing Dven Dven? Kao što ste imali prilike da pogledate u videu koji se nalazi na početku teksta, ovaj slatki mali panda došao je iz daljine da posmatra Olimpijske igre! Dok su pande istraživale bambusovu šumu prekrivenu snegom, magična kometa je pala u njihovoj neposrednoj blizini… i otvorila je tajni prolaz!

 

 

Sada, kada je Bing Dven Dven izabran za maskotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, odlučio je da poseti glavne takmičarske objekte. Kako bi u potpunosti bio u skladu sa olimpijskim raspoloženjem, obukao se u ledeni kostim sa šarenim krugom oko svog lica. Boje koje se nalaze u šarenom krugu su boje koje se nalaze u zvaničnom amblemu Zimskih olimpijskih igara Peking 2022 i predstavljaju tragove koji ostaju iza klizaljki na ledu. Na ovaj način Bing Dven Dvena svakako ne možemo pomešati sa drugim pandama. On je jedinstven!

 

Kostim koji Bing Dven Dven nosi podseća na kostim astronauta, i to nije slučajno! Na ovaj način ističe se važnost novih tehnologija koje donose budućnost sa beskrajnim mogućnostima. I da li ste primetili da ima srce na svojoj levoj šapi? Ovo srce predstavlja gostoprimstvo koje Kina neguje kao dobar domaćin.

 

Bing Dven Dven je veoma dobar u zimskim sportovima! To uopšte nije iznenađenje, obzirom da je on veliki ljubitelj svih zimskih sportova. Možda je i to baš glavni razlog zašto je ova panda idealan kandidat za Ambasadora Zimskih olimpijskih igara!

 

Kako je izabran Bing Dven Dven za maskotu?

 

Maskota za Peking 2022 je izabrana u okviru velikog konkursa na kojem je bilo preko 5800 predloga iz 35 zemalja! Jedan od zadatih kriterijuma prilikom raspisivanja konkursa bio je da maskota mora da predstavlja kinesku kulturu. Verovatno i zbog toga nije veliko iznenađenje što je izbor na kraju pao na najpopularniju životinju u Kini. Panda je u Kini prepoznata i proglašena za nacionalno blago!

 

Bing Dven Dven je svim prirastao za srce, pa su tako i iz Organizacionog komiteta naglasili: „Sa odelom od leda, srcem od zlata i ljubavlju prema svim zimskim sportovima, ova panda je spremna da podeli istinski duh olimpijskih vrednosti sa celim svetom.“

 

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara i trajaće punih 16 dana. Našu zemlju predstavljaće dvoje sportista u alpskom skijanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.