Nina Radovanović na Svetskom prvenstvu u boksu u Istanbulu

Parallax Leaf - OKS

U ponedeljak, 9. maja 2022. godine počinju takmičenja u okviru Svetskog prvenstva za žene u boksu koje se održava u Istanbulu. Svetska bokserska federacija (IBA) dodelila je organizaciju ovog takmičenja Bokserskoj federaciji Turske koja će biti domaćin najboljim svetskim bokserkama sve do 20. maja. Na ovom takmičenju, Srbiju će predstavljati ukupno 6 bokserki među kojima se nalazi i kategorisana sportistkinja u okviru Olimpijskog programa „Pariz 2024“, Nina Radovanović. Nina Radovanović nastupiće na Svetskom prvenstvu u boksu u Istanbulu.

 

Nina Radovanović
Nina Radovanović, boks

 

Svetsko prvenstvo za žene održava se u Bašakšehir Genčlik sportskom centru u okviru kojeg se nalazi i dvorana sa 5.000 sedećih mesta za goste i gledaoce. Takmičenja se održavaju u ukupno 12 težinskih kategorija (olimpijskih i neollimpijskih). Na ovom Svetskom prvenstvu učestvovaće bokserke iz ukupno 73 zemlje, a prijavljeno je 310 bokserki. Našu zemlju predstavljaće ukupno 6 bokserki, i to:

 

  • Snežana Smiljković (45-48kg)
  • Nina Radovanović (48-50kg)
  • Jelena Zekić (52-54kg)
  • Natalia Sadrina (57-60kg)
  • Jelena Janićijević (60-63kg)
  • Milena Matović (63-66kg).

 

Svakako najveći adut naše reprezentacije jeste iskusna Nina Radovanović koja iza sebe ima odličan nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i predstavlja prvu bokserku iz Srbije koja je nastupala na Olimpijskim igrama.

 

Nina Radovanović, Olimpijske igre Tokio 2020

 

Kvalifikacije počinju 9. maja od 13.00 časova i održavaće se svakog dana sve do 16. maja. Prva od naših takmičarki će u ring izaći Snežana Smiljković koja će od u utorak, 10. maja u popodnevnoj sesiji koja počinje od 17.00 časova, boksovati poslednji meč dana protiv takmičarke iz Južnoafričke Republike, Dile Vujolvetu.

Trećeg dana takmičenja, 12. maja, u hali Bašakšehir u ring izlaze četiri reprezentativke Srbije – Nina Radovanović protiv Kang Su Hi (Južna Koreja), Jelena Zekić protiv Kristin Kruvelje (Francuska), Natalija Šadrina protiv Jeondži Oh (Južna Koreja) i Milena Matović protiv Stefani Akvino (Portoriko).

Šesta srpska takmičarka u Istanbulu Jelena Janićijević u prvom kolu je slobodna.

 

 

Svečana ceremonija otvaranja Svetskog prvenstva za žene održana je u nedelju, 8. maja u Istanbulu uz bogat i interesantan program.