Održana II redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije u Zrenjaninu

Parallax Leaf - OKS

Druga redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održana je danas u prostoru Barokne sale u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Shodno izmenama u sportskom programu za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, u članstvo OKS primljeni su Plesni savez Srbije i Skejtbord roler federacija Srbije, kao nadležni granski savezi za brejkdens i skejtbording. Usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2021. godinu, kao i finansijski plan i plan rada za 2022. godinu.

 

II redovna Skupština OKS, Zrenjanin, 14. april 2022.

 

Sednici Skupštine OKS prisustvovao je veliki broj gostiju. Posebno treba naglasiti da su sednici prisustvovali proslavljeni osvajači medalja i olimpijci iz Zrenjanina. Dragi gosti OKS bile su legende našeg sporta i osvajači olimpijskih medalja Branislav Simić, Momir Rnić i Vladimir Vanja Grbić. Predsednik OKS, Božidar Maljković u ime Olimpijskog komiteta Srbije u uvodnom delu sednice dodelio je prigodne poklone prisutnim sportskim velikanima iz Zrenjanina.

 

 

Predsednik OKS Božidar Maljković iskoristio je priliku da u svom uvodnom obraćanju pozdravi sve članove Skupštine i da se zahvali gradonačelniku grada Zrenjanina Simu Salapuri na gostoprimstvu i na saradnji, i u pripremi organizacije godišnje Skupštine OKS, ali i u organizaciji mnogobrojnih sportskih aktivnosti u prethodnim godinama.

 

„Uvaženi gospodine Salapura, Zrenjanin je mnogo puta do sada pokazao i potvrdio da je grad sporta. Vi i Vaši saradnici pokazujete kako jedan grad može i treba da voli i gaji sport. Upravo zato želeli smo da i u Banatu organizujemo jedno ovakvo okupljanje, ali i da svima vama koji ste danas ovde predstavimo značaj i vrednosti ove sredine za sport u našoj zemlji, zakazali smo današnju sednicu Skupštine u gradskoj kući u Zrenjaninu u divnom ambijentu ove Barokne sale koja je, kao i celo ovo zdanje pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture“, rekao je u svojoj uvodnoj reči predsednik Maljković.

 

Predsednik OKS Božidar Maljković i gradonačelnik grada Zrenjanina, Simo Salapura

 

Gradonačelnik Zrenjanina, gospodin Simo Salapura u svom pozdravnom govoru istakao je veliko zadovoljstvo što Zrenjanin ima mogućnost da bude domaćin zasedanju Skupštine OKS. ON je posebno je posebno naglasio:

„Sa zadovoljstvom smo prihvatili organizaciju i domaćinstvo Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije, kao još jednog doprinosa popularizaciji sporta i olimpijskih vrednosti. Grad Zrenjanin veran je sledbenik ideje olimpizma i olimpijskog pokreta i čuvar sportske i olimpijske tradicije, o čemu najbolje govore 24 osvojene olimpijske medalje naših sportskih velikana“.

Članovi Skupštine usvojili su izveštaj o radu za olimpijsku, 2021. godinu. Imajući u vidu specifičnost prethodnog olimpijskog ciklusa, kao i činjenicu da su se sednice Skupštine u prethodnom periodu održavale uglavnom elektronskim putem, predsednik Božidar Maljković je delegatima predstavio izveštaj koji je obuhvatio sve aktivnosti Olimpijskog komiteta Srbije u kompletnom olimpijskom ciklusu.

Polovinom prošlog olimpijskog ciklusa na Skupštini u Viminacijumu, rekao sam da je 2017. godina bila najuspešnija postolimpijska godina od kada pamtimo. Veoma sam ponosan što sam danas u prilici da izgovorim još važniju stvar koja prati to što sam tada rekao, a to je da je prethodni olimpijski ciklus bio najuspešniji olimpijski ciklus od kada je Srbija ponovo samostalna država, a svakako najuspešniji olimpijski ciklus u poslednjih više od 30 godina“, rekao je predsednik Maljković prilikom predstavljanja izveštaja o radu.

Maljković je posebno podvukao istorijske rezultate naših sportista na poslednje održanim letnjim Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine. Ukupno 9 medalja i 13 plasmana naših sportista u TOP 10 u svojim disciplinama u Tokiju predstavljaju izuzetan rezultat Srbije na najvećem međunarodnom sportskom takmičenju.

 

Radno predsedništvo OKS, Skupština OKS Zrenjanin 2022

 

Uvek se vraćamo na to da suštinu rada i delovanja Olimpijskog komiteta Srbije čine sportski programi, a među njima je svakako najvažniji bio Olimpijski program „Tokio 2020“. Finansiranje naših sportista je kontinuirano realizovano kroz ceo olimpijski ciklus, čak i u uslovima Covid 19 pandemije i kompletnog zaustavljanja sporta u jednom dobrom delu 2020. godine. Treba istaći da je za prethodnih 5 godina kroz ovaj program finansirano preko 100 sportista i 9 timova iz 20 grana sportova, kao i da je kroz isti program finansirano 84 od 87 učesnika Olimpijskih igara“, istakao je Maljković koji se osvrnuo i na sjajnu saradnju sa komercijalnim sponzorima i partnerima u prethodnom ciklusu u veoma izazovnim uslovima poslovanja uzrokovanim pandemijom.

 

Predsednik Maljković posebno je naglasio uspešnu saradnju Olimpijskog komiteta Srbije sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom omladine i sporta i najvišim državnim institucijama kroz ceo prethodni olimpijski ciklus, a posebno tokom olimpijske godine.

 

U okviru plana rada za 2022. godinu, Božidar Maljković istakao je važnost nastavka sprovođenja svih sportskih programa, a posebno Olimpijskog programa Pariz 2024. Pored toga, uvođenjem novih programa kao što je program identifikacije olimpijskih talenata LA 2028, OKS namerava da dodatno pomogne sportski razvoj najtalentovanijih mladih sportista u ranom sportskom uzrastu.

 

Članovi Skupštine OKS, Zrenjanin 2022

 

„Naš sistem vrhunskog sporta je zahvaljujući sistemskim rešenjima u najvećoj meri obezbedio kvalitetnu brigu o vrhunskim sportistima. Međutim, posebno u uslovima pandemije korona virusa, jasno se iskazala potreba da se značajno unapredi briga o trenerima i stručnim timovima koji rade sa našim najboljim sportistima. U tom smislu, nastojaćemo da u 2022. godini doprinesemo uvođenju nacionalnih priznanja za trenere“, naglasio je u svom izlaganju Božidar Maljković.

 

Shodno odlukama koje su donete na Sesiji Međunarodnog olimpijskog komiteta kojima su brejkdens i skejtbording uvršteni na program Olimpijskih igara Pariz 2024, na današnjoj sednici Skupštine doneta je odluka da se u članstvo OKS prime Plesni savez Srbije i Skejtbord Roler federacija Srbije.

 

Takođe, u skladu sa odlukama MOK – a da se karate, bejzbol i softbol izuzmu sa programa OI Pariz 2024, danas je Skupština donela odluku da Bejzbol savez Srbije, Softbol savez Srbije i Karate federacija Srbije prestaju da budu članovi Olimpijskog komiteta Srbije.

 

Prijem kod gradonačelnika Zrenjanina

 

Uoči sednice Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije, upriličen je sastanak rukovodstva Olimpijskog komiteta Srbije i sa gradonačelnikom grada Zrenjanina, gospodinom Simom Salapurom i njegovim saradnicima. Delegacija OKS koju su činili predsednik Božidar Maljković, potpredsednik Žarko Zečević, potpredsednice Marija Desivojević Cvetković i Milica Đuričić, kao i generalni sekretar Đorđe Višacki, razgovarali su o daljem produbljivanju sportske saradnje sa Zrenjaninom, jednim od gradova sa najvećom sportskom tradicijom u našoj zemlji. Po završetku sednice, delegati i gosti imali su prilike da obiđu sportsku sobu u okviru Narodnog muzeja u Zrenjaninu.