Sve o alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama Peking 2022

Parallax Leaf - OKS

Tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, u periodu od 6. do 19. februara održaće se takmičenja u alpskom skijanju. Ukupno 11 setova medalja će biti dodeljeno u alpskim disciplinama koje će se održati u Nacionalnom  centru za alpsko skijanje u Jankigu. U ovom tekstu donosimo informacije i pojedinosti o takmičenjima u alpskom skijanju u Pekingu 2022.

 

Navijači na alpskom skijanju, PyeongChang 2018 (foto: A. Dimitrijević, RAS/OKS)

 

Alpsko skijanje je poznato i kao “biser na kruni Zimskih olimpijskih igara”. Takmičenja u ovom sportu će biti održana u potpuno novom Nacionalnom centru za alpsko skijanje u Janking oblasti. Ukupno će biti dodeljeno 11 setova medalja, a sve dodele medalja će biti održane na samom sportskom objektu po završetku svakog od takmičenja. Staze u okviru ovog sportskog objekta su među najstrmijim i najzahtevnijim stazama na svetu, a neke deonice na stazama se nalaze pod nagibom i od 68 stepeni!

 

Preko 300 skijaša u ukupno 6 alpskih disciplina (5 pojedinačnih i 1 mešovita) će se nadmetati za medalje tokom dve nedelje, u periodu između 6. i 19. februara.

 

Discipline alpskog skijanja u Pekingu 2022

 

Na Igrama će se održati takmičenja u ukupno 6 alpskih disciplina. Takmičari će se nadmetati u sledećim disciplinama: spust, superveleslalom, veleslalom, slalom, alpska kombinacija i paralelni slalom mešovitih timova. 

 

Alpsko skijanje

 

Od pobrojanih disciplina, 2 discipline su brzinske (spust i superveleslalom), 3 su tehničke (veleslalom, slalom i paralelni slalom). Alpska kombinacija je namenjena najkompletnijim skijašima koji uspešno skijaju i brzinske i tehničke discipline, obzirom da predstavlja kombinaciju spusta i slaloma. 

 

Spust: Sigurno najatraktivnija trka u alpskom skijanju. Najjednostavniji mogući opis spusta bi bio: usmerite skije direktno niz planinu, održavajte liniju kretanja između kapija i ko stigne najbrže do cilja, taj je pobednik. Naravno, u praksi, ovo nije baš tako, obzirom da skijanje pri ogromnim brzinama koje se razvijaju u ovoj disciplini, zahteva ogromnu fizičku snagu i sjajno poznavanje tehnike skijanja. 

 

Superveleslalom: Ova disciplina alpskog skijanja kombinuje brzinu koja je potrebna za spust uklopljena sa preciznim zaokretima koji su specifični za veleslalom.

 

Veleslalom: Ovo je najbrža tehnička disciplina, u okviru koje sportisti moraju održati putanju svog kretanja između kapija koje su postavljene na nešto većim razmacima nego što je to slučaj u superveleslalomu, pa su i brzine nešto manje. U okviru ove discipline, voze se dve trke istog dana, a pobednik se dobija tako što se sabiraju ostvarena vremena u okviru obe trke. Ko u zbiru ima najbrže vreme, pobedio je. 

 

Slalom: Slalom je tehnički najzahtevnija disciplina alpskog skijanja u okviru koje su kapije postavljene veoma blizu jedne drugima. Skijaši moraju da “voze” skije između ovih kapija. Kao i u veleslalomu, i ovde skijaši voze dve trke, a pobednik se dobija sabiranjem vremena koja su ostvarena u ove dve trke. 

 

Alpska kombinacija: U Pekingu, alpska kombinacija sastojaće se od dve discipline: spusta koji će se prvo voziti, i slaloma koji će se voziti nešto kasnije istog dana. Pobednik se dobija sabiranjem ostvarenih vremena iz ove dve trke. 

 

Paralelni slalom mešovitih timova: Ova disciplina se prvi put pojavila na programu Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 2018. Takmičenje se održava tako što 4 skijaša iz svake zemlje nastupaju jedni protiiv drugih na dve staze koje su postavljene jedna pored druge. Takmičenje počinje sa ukupno 16 zemalja, nakon čega pobednici prolaze u četvrtfinale, pa odatle u polufinale i u finale.

 

#TeamSerbia u alpskom skijanju

 

Naš Tim na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022 predstavljaće dvoje iskusnih alpskih skijaša: Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. 

 

Nevena Ignjatović i Marko Vukićević

 

Neveni će ovo biti četvrto učešće na Igrama, dok će Marku ovo biti jedno učešće manje od Nevene. 

 

Nevena je do sada učestvovala i u brzinskim i u tehničkim disciplinama, ali je prethodnih godina više bila usmerena i opredeljena na nastup u tehničkim disciplinama (posebno slalom) u okviru sezona Svetskog kupa FIS. Ovoga puta, Nevena se sa svojim timom opredelila da fokus prebaci na brzinske discipline, pa će tako Srbiju predstavljati u spustu i superveleslalom. Pored toga, ona će nasupati i u alpskoj kombinaciji, disciplini u kojoj je ostvarila svoj najbolji plasman na Igrama ikada. 

 

Marko Vukićević je naš najbolji “alpinac” koji se kroz svoju sportsku karijeru profilisao kao skijaš specijalista za brzinske discipline. U skladu sa tim, on će našu zemlju i u Pekingu predstavljati u dve brzinske discipline: spustu i superveleslalomu. 

 

Raspored njihovih nastupa možete pronaći na linku ispod.

 

RASPORED TAKMIČENJA TIMA SRBIJA PEKING 2022

 

Raspored takmičenja u alpskom skijanju u Pekingu 2022

 

Objekat: Nacionalni centar za alpsko skijanje Janking

Datumi: Nedelja, 6. februar – Subota, 19. februar 

 

Nacionalni alpski centar (IOC)

 

Sve navedene satnice su po srpskom vremenu, a usled vremenskih uslova na stazi i drugih objektivnih okolnosti, moguće su izmene satnice u poslednjem trenutku.

 

Nedelja, 6. februar 

04:00 Spust (muškarci)

 

Ponedeljak, 7. februar

03:15/06:45 Veleslalom (žene)

 

Utorak, 8. februar

04:00 Superveleslalom (muškarci)

 

Sreda, 9. februar

03:15/06:45 Slalom (žene)

 

Četvrtak, 10. februar

03:30/07:15 Alpska kombinacija (muškarci)

 

Petak, 11. februar

04:00 Superveleslalom (žene)

 

Nedelja, 13. februar

03:15/06:45 Veleslalom (muškarci)

 

Utorak, 15. februar

04:00 Spust (žene)

 

Sreda, 16. februar

03:15/06:45 Slalom (muškarci)

 

Četvrtak, 17. februar

03:30/07:00 Alpska kombinacija (žene)

 

Subota, 19. februar

04:00 Timsko takmičenje

 

Takmičenja u alpskom skijanju će biti veoma interesantna za gledanje u Pekingu, jer pored toga što sportisti na ovakvim stazama mogu razviti brzine i do 152 km/h, dodatni izazov će biti to što niko od takmičara nije imao prilike da se upozna sa stazama na nekom od takmičenja Svetskog kupa usled globalne pandemije Covid 19. Iz tog razloga, moguća su iznenađenja u svakoj trci i sva takmičenja će biti dodatno uzbudljiva za posmatranje.

 

Takmičenja u alpskom skijanju, ali i u drugim zimskim sportovima koji se nalaze na programu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu možete gledati na programima Radio Televizije Srbije, medijskog partnera Olimpijskog tima Srbije.