Staša Gejo četvrta na Svetskom kupu u Seulu

Parallax Leaf - OKS

Naša najbolja penjačica Staša Gejo nastupila je na Svetskom kupu u sportskom penjanju koji se održalo ovog vikenda u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu. Najprestižnija serija takmičenja Međunarodne federacije za sportsko penjanje ovim takmičenjem nastavila se nakon prvog izdanja Svetskog kupa koji je održan ranije prošlog meseca u Meiringenu, Švajcarska. Naša Staša Gejo za malo je ostala bez medalje osvojiviši 4. mesto u bolderu.

 

Stasa Gejo of Serbia competes during the women’s boulder finals at the climbing World Cup in Moscow, Russia, Saturday, Sept. 18, 2021. (AP Photo/Andrei Golovanov)

 

Staša je imala sjajan vikend u glavnom gradu Južne Koreje. Ona je juče nastupila u kvalifikacijama gde je osvojila drugo mesto iza Amerikanke Natali Grosman, koja je na kraju takmičenja osvojila zlatnu medalju. Rano jutros, Staša je ponovo izašla pred prepune tribine Jungnang stadiona u Seulu gde je ponovila zaista sjajnu formu u polufinalu bolder takmičenja. Ona je u polufinalu zauzela 6. mesto. I u polufinalu najbolje rezultate ostvarila je Amerikanka Grosman.

 

 

Finale je održano samo nakon nekoliko sati odmora, pa su svakako u prednosti bile takmičarke koje su bile fizički bolje pripremljene. U finalu nastupile su dve takmičarke iz Sjedinjenih Američkih Država (Natali Grosman i Bruk Rabutu), Francuskinja Orian Berton, Italijnka Kamila Moroni, Japanka Mia Aojagi i naša Staša Gejo.

 

 

Staša je krenula takmičenje izvanredno. Prvi smer otpenjala je do vrha i to je uradila iz prvog pokušaja. Drugi smer otpenjala je nešto slabije i uspela je da dođe do prve zone. Treći problem je takođe rešila na kvalitetan način. Ona je uspela da dođe do vrha iz drugog pokušaja. Najviše problema zadao joj je poslednji smer koji je bio veoma zahtevan. Staša je tek iz trećeg pokušaja uspela da pređe zonu i da ostane u borbi za bronzanu medalju.

 

 

Staša je u finalu bila prva koja je nastupala, pa je morala da čeka šta će njene protivnice uraditi tokom penjanja uz poslednji smer. Na žalost, takmičarke koje su nastupale nakon Staše uspele su da naprave dovoljno dobar rezultat i „izgurale“ su Stašu na 4. mesto.

 

Stašin rezultat je veoma dobar, posebno uzimajući u obzir da je iza nje duga pauza, kao i da je uspela da napravi bolji rezultat u odnosu na prethodni Svetski kup u Meiringenu, gde je takođe uspela da uđe u finale takmičenja u bolderu.

 

Staša Gejo se, prema poslednjem preseku na Svetskoj rang listu u bolderu, nalazi na 2. mestu odmah iza pobednice Svetskog kupa u Seulu, Natali Grosman.

 

Serija Svetskog kupa u sportskom penjanju nastavlja se krajem maja meseca takmičenjem u Solt Lejk Sitiju koje se održava od 20. do 22. maja 2022. godine.