EkOlimpijada

„EkOlimpijada“ je namenjena, pre svega, osnovcima koji svojim aktivnim učešćem u mnogim sportskim, edukativnim, kulturnim i ekološkim radionicama imaju priliku da kroz igru i druženje razvijaju olimpijski duh i upoznaju prave olimpijske vrednosti i važnost očuvanja životne sredine. Ovaj program je veoma zabavan i dinamičan o čemu govore i neke od aktivnosti kao što su: ceremonija otvaranja, pevanje himne, razni poligoni, recikliranje, pravljenje pehara i medalja, diskusija o borbi protiv rasizma u sportu, fer plej fudbal, itd.

Glavni cilj projekta je da informiše i edukuje decu i mlade osnovnog školskog uzrasta o ekologiji i olimpijskim vrednostima kroz sport i zabavu.

Projekat „EkOlimpijada“ je realizovan kroz tri različite radionice: „EkOlimpijsko igralište“, „Fer Plej fudbal“ i „ARCTOS radionice“.

„EkOlimpijsko igralište“ je sportsko-ekološka radionica zabavno-edukativnog karaktera namenjena deci osnovnog školskog uzrasta sa posebnim akcentom na jednu od osnovnih olimpijskih vrednosti – očuvanje prirode. EkOlimpijsko igralište se realizuje u zatvorenom ili otvorenom prostoru škole. Pre samih radionica učesnici se upoznaju sa animatorima uz muzičku animaciju. Svaki tim obrađuje teme koje se tiču olimpijskog pokreta, ekologije i promocije olimpijskih vrednosti.

Svi timovi prolaze kroz različite aktivnosti koje se odvijaju istovremeno: pevanje himne i ekolimpijsko navijanje; poligon spretnosti; pravljenje medalja, pehara i transparenata od recikliranog materijala, uvežbavanje koreografije, itd.

Radionica „Fer plej fudbal“ je namenjena deci starijeg osnovno-školskog uzrasta s obzirom da se na decu tog uzrasta najbolje i najviše može uticati. Bez obzira na fleksibilnost ove aktivnosti, postoje okvirna pravila igre koja garantuju fer i korektno nadmetanje. Pored osnovnih pravila, sva ostala pravila se određuju na licu mesta od strane igrača. Nakon svakog meča svi učesnici se sastaju da prodiskutuju svoje ponašanje i ponašanje protivničkog tima. Na ovaj način učesnici se stimulišu da razmišljaju o fer pleju i korektnosti.

„ARCTOS radionica“ je namenjena starijim osnovcima (11-15 god.), a tiče se edukacije dece u borbi protiv diskriminacije bilo koje vrste (rasna, verska, nacionalna, polna, itd.). Ova radionica je veoma interaktivna i realizuje se u formi tribine. Kroz video klipove, diskusiju i praktičan rad mladi se upoznaju sa problemima koji se tiču diskriminacije, i pronalaze rešenja za njeno sprečavanje i suzbijanje. Na jednoj radionici učestvuje do 30 učesnika. U okviru jedne škole realizuju se 3 radionice.

Na „EkOlimpijadi“ je tokom 2010. i 2011. godine učestvovalo 7000 dece. Projekat je realizovan u gradovima širom Srbije: Subotica, Kosjerić, Stragari, Petrovac na Mlavi, Bor, Novi Sad, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Sjenica, Pančevo, Medveđa, Smederevo i Sremska Mitrovica.

Projekat je realizovan uz finansijsku pomoć kompanije „Merkator S“ zlatnog sponzora Olimpijskog komiteta Srbije kao i zvanične banke „Vojvođanske banke“. Projekat je takođe podržan od strane programa „Olimpijska solidarnost“ Međunarodnog olimpijskog komiteta.