Događaji OKS

Rođendan Olimpijskog komiteta Srbije

U hotelu “Moskva” u Beogradu, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, tradicionalno se obeležava Rođendan Olimpijskog komiteta Srbije.

Tom prilikom polaže se i Lovorov venac na spomen ploču ispred hotela Moskva, i podiže se zastava Olimpijskog komiteta Srbije uz intoniranje himne Republike Srbije.

Neizostavan deo svakog rođendana je i rođendanska torta, pa se tako svim gostima služi tradicionalna “Olimpijska torta”.

Gosti na proslavi rođendana OKS svake godine su proslavljeni olimpijci, prijatelji i partneri Olimpijskog komiteta Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.


Olimpijski dan

OLIMPIJSKI DAN je događaj kojim nacionalni olimpijski komiteti širom sveta svake godine u junu mesecu obeležavaju rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji je osnovan 23. juna 1894. godine.

Cilj ovog događaja je popularisanje Olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha, ali pre svega podsticanje građana na fizičku aktivnost u prirodi, druženje sa porodicom, promocija zdravog načina življenja i čuvanja prirode, odnosno zaštite životne sredine.

Svake godine na OLIMPIJSKOM DANU tradicionalno se čita poruka predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta.

U našoj zemlji OLIMPIJSKI DAN prvi put je održan 1994. godine.