Olimpijski čas

Program „Olimpijski čas“ je koncipiran kroz niz obrazovnih interaktivnih radionica koje su realizuju kroz 5 stanica, koje simbolizuju 5 kontinenata i 5 olimpijskih vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Svaka vrednost se uči kroz priču, dijalog i vizuelne prikaze. Učesnici imaju prilike da steknu znanja o istoriji Olimpijskih igara, Olimpijskim simbolima i sportovima, kao i znamenitim sportistima – Olimpijskim herojima današnjice. Pored radionice organizuje se i tribina sa sportistom, gde mladi imaju prilike da upoznaju neke od naših najuspešnijih sportista i u opuštenoj atmosferi saznaju iz prve ruke kako je to biti profesionalni sportista, koje su prednosti bavljenja sportom i zašto je bitno poštovati olimpijske vrednosti kako u sportu tako i u svakodnevnom životu. Programom su uključeni i predškolci koji imaju priliku da kroz Olimpijsku bajku nauče više o Olimpijskim igrama i vrednostima kojih se treba pridržavati u životu.

Glavni cilj projekta „Olimpijski čas“ je da edukuje mlade osnovnog školskog uzrasta kroz prizmu pet olimpijskih vrednosti: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma.

Projekat se realizuje u fiskulturnim salama koje se pretvaraju u interaktivne učionice sa poligonima. Svaka od pet olimpijskih vrednosti se predstavlja kao jedna od boja na olimpijskim  krugovima, jedan kontinent i jedna stanica gde deca mogu da nauče nešto o Olimpizmu. Pored toga organizuje se Olimpijska tribina koju vodi poznati sportista koga mladi smatraju svojim uzorom i koji deci predstavlja sport kojim se bavi i priča zanimljive priče o svom sportu, o svojim počecima i olimpijskim vrednostima.

U okviru projekta objavljena je knjiga „Olimpijska bajka” namenjena deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta u kojoj se kroz avanturu, čarobne događaje i bića deca upoznaju sa osnovnim načelima olimpizma i olimpijskog pokreta. „Olimpijska bajka” je izmišljena knjiga sa elementima klasične bajke. Dvanaest poglavlja se bave osnovnim ljudskim, univerzalnim i olimpijskim vrednostima.

Glavni likovi su deca sportisti koji svojim sportskim i drugim umećima savladavaju razne prepreke kako bi svojim drugarima odneli čudesan lek. Olimpijska bajka na jedan maštovit način odgovara na sledeća pitanja: „Šta su to Olimpijske igre?“, „Koji su to olimpijski sportovi?“ „Ko su bili bogovi u antičkoj mitologiji?“, „Koje su vrednosti na kojima olimpizam počiva?“, „Šta su principi olimpizma i humanosti i kako se do njih stiže kroz sport i olimpijsko obrazovanje?“.

Projekat „Olimpijski čas” je uspešno sproveden 2011. godine u pet različitih mesta u Srbiji: Kosjerić, Petrovac na Mlavi, Valjevo, Kraljevo i Novi Pazar. Kroz ovaj projekat je aktivno bilo uključeno 2500 dece.

Projekat je realizovan uz finansijsku pomoć kompanije „Merkator S“ zlatnog sponzora Olimpijskog komiteta Srbije kao i zvanične banke „Vojvođanske banke“. Projekat je takođe podržan od strane programa „Olimpijska solidarnost“ Međunarodnog olimpijskog komiteta.