Ekipni sportovi

Hokej na travi

Parallax Leaf - OKS

Moderna igra hokeja (na travi) nastala je u državnim školama u Engleskoj početkom 19. veka. Prvi klub osnovan je u Londonu 1861. godine (Blekhit), Londonsko hokejaško udruženje 1886. godine , a prva međunarodna utakmica odigrana je 1895.

Hokej na travi je ekipni sport u kojem igrači svakog od dva tima pokušavaju da postignu pogodak udaranjem ili guranjem loptice hokejaškim palicama u protivnički gol. Zvanično ime ovog sporta u svetu je hokej i to je uobičajeno ime za njega u mnogim zemljama. Termin hokej na travi koristi se u zemljama gde se pod terminom hokej podrazumevaju druge forme hokeja.

Igre sa zakrivljenim palicama i lopticom igrale su se kroz dugi istorijski period i na različitim mestima u svetu. Takva igra se može videti na 4000 godina starim slikama iz starog Egipta, tragovi postojanja postoje u Kini, Persiji i Pakistanu, a slična igra prikazana je na kamenorezima iz 500. godine p.n.e. u staroj Grčkoj.

Moderna igra hokeja (na travi) nastala je u državnim školama u Engleskoj početkom 19. veka. Prvi klub osnovan je u Londonu 1861. godine (Blekhit), Londonsko hokejaško udruženje 1886. godine , a prva međunarodna utakmica odigrana je 1895.

Britanci su hokej doneli u Indiju krajem 19.veka i tada počinje dugogodišnja dominacija ove zemlje (i Pakistana) u međunarodnim takmičenjima. Do 1928. godine hokej na travi u Indiji postaje nacionalni sport, pa je te iste godine na svom nastupu na Igrama u Amsterdamu Indija osvojila zlatnu medalju i dugi niz godina zadržala dominaciju na međunarodnim nastupima.

Ova dominacija biva prekinuta tek uvođenjem terena sa veštačkom podlogom 1970. godine, a i sam sport time doživljava značajan preobražaj. Promenjeni su mnogi aspekti hokeja: povećana je brzina igre, uvedene su nove tehnike i taktike, koje su praćene i novim pravilima. Do promene vodećih zemalja u hokeju došlo je prvenstveno zato što je sintetička podloga (veštačka trava) skupa, tako da od 70-ih godina bogatije zemlje: Holandija, Nemačka i Australija preuzimaju vodstvo.

Hokejom se u svetu bavi ogroman broj igrača i svetska federacija hokeja predstavlja drugu najveću gransku sportsku asocijaciju prema broju članova nacionalnih asocijacija (posle fudbalske). U nekim zemljama, prema popularnosti hokej dolazi na drugo ili treće mesto, a u jednoj (Indiji) hokej je nacionalni sport. Visok kvalitet igre raspoređen je podjednako, za razliku od većine sportova, po celom svetu i na svim kontinentima.

Hokej je olimpijski sport i to još od 1908. godine što ga čini jednim od prvih olimpijskih sportova u modernoj istoriji olimpizma.

U zemljama gde zima onemogućava igranje hokeja na otvorenom hokej se igra u sali u vreme između dve polusezone. Ovo je varijanta hokeja koja se naziva dvoranski hokej u kome su pravila nešto modifikovana u odnosu na hokej na otvorenom.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Hokej na travi