3×3 reprezentacija Srbije je prvak sveta!

Parallax Leaf - OKS

Muška 3×3 reprezentacija Srbije je peti put postala prvak sveta!!! Naš tim je u finalu svetskog prvenstva u Antverpenu pobedio Litvaniju 21:16!

 

Basket 3×3 reprezentacija Srbije

 

Naš Dejan Majstorović je izabran za MVP igrača celog turnira, kao i u idealnu “trojku” turnira, uz Vaitkusa (Litvanija) i Vervorta (Belgija).

 

Dejan Majstorović MVP

 

U velikom finalu, Strahinja Stojačić je upisao devet poena, Mihailo Vasić pet, Dejan Majstorović četiri, dok je Marko Branković upisao tri poena.

 

U litvanskoj selekciji bolji od ostalih je bio Darijus Tarvidas sa sedam poena, a Ignas Vajtkus je postigao pet poena.

 

Naši basketaši na podijumu sa medaljama

 

Srbija je od početka kontrolisala rezultat i ubrzo je došla do šest poena prednosti (7:1). Može se reći da, prema kretanju rezultata, ova pobeda našeg tima nije dolazila u pitanje ni jednog trenitka tokom celog meča. Podsećamo da je ovo već peto zlato naše 3h3 reprezentacije na FIBA 3h3 Svetskim prvenstvima, a prvo posle 2018.godine. Takođe, treba podsetiti da je 3h3 reprezentacija Srbije aktuelni prvak Evrope (titula osvojena u Parizu 2021.godine), i osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju prethodne godine.

 

Reprezentaciju je u Antverpenu bodrio i “tim” ambasade Rpublike Srbije u Belgiji na čelu sa ambasadorom godopodinom Aleksandrom Tasićem. Pored toga treba naglasiti da je finalni meč u ženskoj konkurenciji (gde je ženska reprezentacija Francuske osvojila zlatnu medalju u meču protiv Kanade) sudila naš najbolji 3h3 sudija -Jasmina Juras, koje je na proteklim Olimpijskim igrama sudila finalni meč u muškoj konkurenciji (Rusija-Letonija).

 

 

Marko Branković: “Pre svega čast mi je što sam po prvi put imao priliku da nosim dres reprezentacije Srbije, iako mi kao ekipa (Ub) već jesmo najbolji na svetu u protekle dve godine, ovo je ipak potpuno drugačiji osećaj. Presrećan sam, i bez reči sam ostao, i izuzetno mi je drago što donosimo još jedno zlato u vitrine Košarkaškog saveza Srbije.”

 

Mihailo Vasić: “Mislim da smo ušli u opušteno u ovaj meč što se pokazalo u igri u napadu – igrali smo rasterećeno, i dobro nam je išla lopta u napadu. Protivnik tako nije imao rešenje za naš napad – imali smo dosta otvorenih šuteva koje smo pogađali, ali i dosta rešenja iz “pik and rol” igre koja su rezultirala pasom u srce reketa. Mislim da smo zaista odigrali sjajnu utakmicu. Veliku zahvalnost dugujemo Košarkaškom savezu Srbije za uslov ekoje smo imali tokom priprema za ovo takmičenje, a nadam se da smo na pravi način vratili za poverenje koje nam je ukazano.”

 

Strahinja Stojačić: “Sigurno je da smo došli da odigramo ovaj čitav turnir sa karakterom, da pokažemo da smo najbolja reprezentacija na planeti. Dali smo sve od sebe i odigrali ceo turnir na visokom nivou. Prvi dan turnira smo možda bili u grču, ali je posle išlo sve kako treba i kako smo zamislili, tako da mislim da smo zasluženo osvojili zlatnu medalju.”

 

Bronzu je osvojila selekcija Francuske, koja je posle produžetka pobedila Belgiju sa 18:17.