Sveobuhvatna podrška sportskom razvoju Adriane Vilagoš i Angeline Topić i u 2023. godini!

Parallax Leaf - OKS

Olimpijski komitet Srbije ugostio je danas u Olimpijskoj kući najbolje mlade svetske atletičarke, Adrianu Vilagoš i Angelinu Topić koje su došle zajedno sa svojim trenerima i roditeljima, Đerđi Vilagoš i Dragutinom Topićem. Pored naših talentovanih atletičarki, sastanku su prisustvovali predsednik Srpskog atletskog saveza, Veselin Jevrosimović i direktor SAS, Slobodan Branković. Sa gostima su razgovarali predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković; potpredsednik Žarko Zečević i generalni sekretar OKS, Đorđe Višacki.

 

 

Na samom početku sastanka, predsednik OKS Božidar Maljković osvrnuo se na sjajne rezultate koje su ostvarile naše najbolje mlade atletičarke. Angelina Topić je na poslednje održanom Svetskom prvenstvu za juniore u Kaliju osvojila bronzanu medalju sa skokom od 1,93 m. Naša talentovana skakačica se u 2022. godini nije zaustavila na ovim medaljama, već je na Evropskom prvenstvu za mlade u Jerusalimu osvojila zlatnu medalju. Adrana Vilagoš je 2021. godine bila proglašena za najbolju sportistkinju od strane Olimpijskog komiteta Srbije. Na Mediteranskim igrama u Oranu 2022. godine osvojila je zlatnu medalju sa rezultatom 60.22 m, ali najveći uspeh osvojila je na Evropskom prvenstvu u Minhenu (Nemačka) gde je osvojila srebrnu medalju sa bačenim kopljem na distancu od 62.01m.

 

Božidar Maljković, predsednik OKS

 

Svi ovi rezultati nisu prošli nezapaženo ni na nivou Evropskih olimpijskih komiteta. Angelina Topić je u izboru Evropskih olimpijskih komiteta, a na predlog Olimpijskog komiteta Srbije, ove godine izabrana za najbolju mladu sportistkinju Evrope, dok je godinu dana ranije Adriana Vilagoš u istom izboru zauzela drugo mesto. Osvrnuvši se na sve postignute rezultate, predsednik Maljković je rekao: „Veoma smo zadovoljni jer smo prepoznali talenat ova dva bisera, vrhunskih sportiskinja, ali i visoko edukovane dece. Sledi jedan period velikog zadovoljstva, sinergije, posebno Srpskog atletskog saveza i Olimpijskog komiteta Srbije. Stalno smo u kontaktu kako bismo ovim dvema devojkama obezbedili sve ono što im treba“.

 

Ministarstvo sporta, Olimpijski komitet Srbije i Srpski atletski savez u okviru sjajne saradnje, formirali su poseban program podrške za Topić i Vilagoš, što su ove mlade nade svetske atletike umele da vrate svojim dosadašnjim vanserijskim rezultatima. Posebno je naglašeno da je ovakav vid saradnje pravi primer kako se jedino zajedničkim delovanjem svih institucija u okviru sistema sporta mogu napraviti vrhunski rezultati.

 

Angelina Topić i Adriana Vilagoš iskazale su zadovoljstvo dosadašnjom podrškom svih institucija u sistemu sporta Srbije i potvrdile su da će i u narednoj godini uložiti maksimalne napore kako bi ostvarile nove sportske uspehe.

 

Angelina Topić

 

Angelina Topić se zahvalila Olimpijskom komitetu Srbije i Srpskom atletskom savezu na saradnji i tom prilikom je izjavila: „Ovo je bila fantastična sezona za mene, skočila sam pre svega svetski rekord u svojoj konkurenciji, osvojila sam zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe juniore, bronzanu na Svetskom prvenstvu za starije juniore, a za kraj i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore. Spremam se za Pariz 2024, to će mi biti odskočna daska za dalju budućnost, najpre za Los Anđeles 2028, kada bi trebalo da budem najspremnija i mentalno i fizički“.

 

Adriana Vilagoš i Angelina Topić
Adriana Vilagoš

 

Adriana Vilagoš najpre se zahvalila na svoj podršci koju je dobila, a potom se osvrnula i na svoj nastup u ovoj sezoni, kao i na svoje planove za budućnost, izjavivši:  „Ovo je bila dosta dobra sezona za mene, malo je falilo da postignem moj najveći cilj, juniorski svetski rekord. Međutim, to ostaje cilj za sledeću godinu. Prezadovoljna sam svojim plasmanima na velikim takmičenjima – Evropskom i Svetskom prvenstvu. Glavno takmičenje za mene u narednoj godini će biti Evropsko prvenstvo za juniore, a potom i seniorsko Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Učešće na Olimpijskim igrama Pariz 2024 će predstavljati ispunjenje mog velikog sna“.

 

Na sastanku se razgovaralo o daljim planovima naših atletskih vedeta za 2023. godinu. Dogovoreno je da se saradnja između institucija još više učvrsti kako bi podrška sportskim programima bila još veća.

 

Adriana Vilagoš i Angelina Topić
Angelina Topić i Adriana Vilagoš

 

Sastanku je prisustvovao dr Branislav Krivokapić sa Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, koji je ujedno i član Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije, a koji je nedavno sanirao i izlečio sportsku povredu sa kojom se Adriana Vilagoš susrela i koja joj je zadavala probleme.

 

Adriana Vilagoš i dr Branislav Krivokapić

 

Govoreći o daljim planovima, prisutnima su se obratili treneri i roditelji ove dve mlade atletske nade, Dragutin Topić i Đerđi Vilagoš.

 

Dragutin Topić je izrazio svoje oduševljenje dosadašnjim Angelininim uspehom rekavši: „Prošle godine kad smo krenuli u realizaciju programa nisam verovao da Angelina može da dostigne ovaj nivo u tako kratkom periodu, već je na zimu skočila ono što sam planirao za leto. Pariz 2024 jeste definitivno u našem planu, ali ceo njen fokus kada su Olimpijske igre u pitanju ipak treba da bude Los Anđeles 2028“.

 

Đerđi Vilagoš je govorila o Adrianinim planovima za budućnost i tom prilikom je izjavila: „Ova godina je bila čarobna, odbranu svetskog zlata smo očekivali, cele godine je dominirala u svom uzrastu, ali drugo mesto na Evropskom prvenstvu je bilo iznenađenje i za nas. Imamo dva velika cilja za narednu sezonu, da osvoji prvo mesto na Evropskom šampionatu za svoj uzrast i da ostvari dobar plasman na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Pored toga, cilj nam je da Adriana pokuša da ostvari normu za Pariz 2024“.