Aleksandar Boričić još četiri godine na čelu Evropske odbojkaške konfederacije

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Beču održana generalna skupština Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) na kojoj se glasalo i za izbor novog predsednika. Glasovima većine delegata odlučeno je da novi mandat bude poveren Aleksandru Boričiću koji će biti vodeći čovek evropske odbojke još četiri godine.

Boričić je na današnjoj skupštini osvojio 36 glasova, dok je njegov glavni protivkandidat, Hano Pevkur osvoji poverenje 19 delegata, što potvrđuje da novi/stari predsednik CEV uživa veliko poverenje među odbojkaškim savezima u Evropi.

“Nakon preuzimanja mesta vodećeg čoveka konfederacije u 2015. godini, Boričić je zajedno sa svojim timom reorganizivao CEV na najbolji mogući način i uradio mnogo na stvaranju kohezije i solidarnosti između svih odbojkaških saveza u Evropi. Ojačan je status odbojke kao sporta i organizovani su mnogi događaji na visokom nivou. Takođe, veliki broj investicija je pomogao razvoju sportske infrastrukture i približio odbojku najmlađoj populaciji.”, navodi se u zvaničnom saopštenju CEV povodom reizbora predsednika.

Aleksandar Boričić je rođen 1948. godine u Beogradu . Odbojkašku karijeru započeo je u Crvenoj Zvezdi sa kojom je osvojio jedno prvenstvi i tri Kupa. Za nacionalni tim Jugoslavije odigrao je 103 meča i bio deo tima koji je osvojio prvu medalju u istoriji naše muške odbojke, na EP u Beogradu 1975. godine. Predsednik našeg nacionalnog odbojkaškog saveza bio je od 1992. pa sve do početka 2016. godine.

Aleksandar Boričić je 2019. bio dobitnik nagrade Olimpijskog komiteta Srbije, „Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić“ koja se dodeljuje za posebna dostignuća i životni doprinos u jačanju olimpijskog pokreta.

„Ovo priznanje izuzetna je čast za jednog sportskog radnika. Veliko hvala Olimpijskom komitetu Srbije“istakao je tada Aleksandar Boričić.