Četiri medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu u rvanju!

Parallax Leaf - OKS

Četiri medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu u rvanju! Evropsko prvenstvo u rvanju za seniore održano je od 17. do 23. aprila 2023. godine u Zagrebu u Hrvatskoj. Srbiju je na ovom takmičenju predstavljalo 18 rvača. Na Evropskom prvenstvu, našoj zemlji Viktor Nemeš doneo je srebrnu medalju, dok su Hetik Cabolov, Georgi Tibilov i Mihail Kadžaja osvojili bronzana odličja.

 

 

Hetik Cabolov svoj nastup na ovom takmičenju u rvanju slobodnim stilom u kategoriji do 79kg započeo je pobedivši Kresa Skugora iz Hrvatske, dok je u osmini finala bio bolji od mađarskog rvača Čabe Vide. Potom je u četvrtfinalu izgubio od Ukrajinca Vasila Mikailova, ali je dobio šansu da se kroz repesaž bori za medalju. Cabolov je u repesažu pobedio Akhsarbeka Gulaeva iz Slovačke, dok je u borbi za bronzu savladao Azerbejdžanca Sabuhi Amiraslanova i tako osvojio prvo odličje za Srbiju na ovom takmičenju.

 

S druge strane, u rvanju grčko-rimskim stilom trojica naših sportista osvojili su odličja na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

 

Evropsko prvenstvo u rvanju u Hrvatskoj

 

Georgi Tibilov u kategoriji do 60kg u kvalifikacijama je pobedio Viktora Petrika iz Ukrajine, a u osmini finala je bio bolji od Poljaka Mikala Traca. Potom, u četvrtfinalu, Tibilov je savladao Gruzijca Pridona Abuladzea, da bi u polufinalu izgubio od Viktora Ciobanua iz Moldavije. U borbi za bronzu, Georgi je trijumfovao nad Keremom Kamalom iz Turske.

 

Evropsko prvenstvo u rvanju u Hrvatskoj

 

Mihail Kadžaja (do 97kg) u kvalifikacijama je bio bolji od Pitera Ohlera iz Nemačke, dok je u osmini finala savladao Šveđanina Aleksandera Stjepanetika. U četvrtfinalu, Kadžaja je izgubio od Bugarina Kirila Milova, da bi u repesažu pobedio Rikarda Karelsona iz Estonije. U borbi za bronzu, naš rvač savladao je Nikoloza Kakelašvilija iz Italije.

 

Evropsko prvenstvo u rvanju u Hrvatskoj

 

Viktor Nemeš u kategoriji do 77kg u svojoj prvoj borbi na ovom takmičenju pobedio je litvanskog rvača Pauliusa Galkinasa. U četvrtfinalu, Nemeš je savladao Aleksandrina Gutua iz Moldavije, da bi u polufinalu trijumfovao nad Mađarom Levai Zoltanom. U finalnoj borbi, Malkas Amojan iz Jermenije odneo je pobedu, a Nemeš je tako osvojio srebrnu medalju za Srbiju na Evropskom prvenstvu.

 

Pored Hetika Cabolova, Srbija je imala još trojicu predstavnika na ovom takmičenju u rvanju slobodnim stilom.

 

Stevan Andrija Mićić u kategoriji do 65kg u kvalifikacijama je pobedio Španca Karlosa Iglesiasa, ali je u osmini finala poražen od strane Francuza Kamzata Arsamerzueva. Strahinja Despić (do 92kg) je izgubio u kvalifikacijama od Adlana Viskanova iz Francuske, dok je Magomedgadži Nurasulov (do 125kg) u svojoj prvoj borbi na ovom takmičenju poražen od strane grčkog rvača Azamata Kosonova.

 

U rvanju grčko-rimskim stilom, pored trojice osvajača medalja (Viktor Nemeš, Georgi Tibilov i Mihail Kadžaja), Srbija je na Evropskom prvenstvu imala još 6 predstavnika.

 

Perica Dimitrijević (do 63kg) i Sebastijan Nađ (do 67kg) izgubili su u kvalifikacijama. Dimitrijević je poražen od strane Mehmeta Cekera iz Turske, dok je Nađ izgubio u borbi protiv Havarda Jorgensena iz Norveške. Ali Arsalan je u kategoriji do 72kg u osmini finala pobedio Kristupasa Sleiva iz Litvanije, da bi u četvrtfinalu pobedio Šanta Kačatrijana iz Jermenije. Potom, u polufinalu, Arsalan je izgubio od Ibrahima Ganema iz Francuske, a u borbi za bronzu, naš rvač je izgubio od Kamila Carneckija. Branko Kovačević (do 82kg) u osmini finala poražen je od strane Burhana Akbudaka iz Turske, dok je u repesažu izgubio od Nemca Rolanda Švarca. Žarko Dickov (do 87kg) u kvalifikacijama je izgubio od Mađara Istvana Takacsa, a u repesažu poražen je od strane Niku Ojoga iz Rumunije. Boris Petrušić u kategoriji do 130kg u osmini finala izgubio je od Rize Kajalpa iz Turske, a u repesažu poražen je od strane Oskara Marvika iz Norveške.

 

Naše predstavnice završile su svoj nastup na ovom takmičenju u kvalifikacijama. Marija Ignjatović u kategoriji do 55kg izgubila je od Anike Vendl iz Nemačke, dok je Jovana Radivojević u kategoriji do 59kg poražena od strane Morene De Vite iz Italije. Maša Perović (do 65kg) izgubila je od Ive Gerić iz Hrvatske, Emilija Jakovljević (do 72kg) izgubila je u borbi protiv Ilane Kratiš iz Izraela, a Fani Nađ (do 76kg) poražena je od strane Grkinje Agoro Papavasileu.