Dobar početak za veslače na EP u Poznanju

Parallax Leaf - OKS

Srpski veslači danas su sjajno startovali na Evropskom prvenstvu u Poznanju. U čak četiri olimpijske discipline ostvaren je plasman u polufinalne trke koje su na programu u subotu.

U prepodnevnim časovima su direktan plasman u polufinala ostvarili Veselin Savić i Viktor Pivač u dvojcu bez kormilara, kao i Jovana Arsić u skifu.

Prvi su na stazu jezera Malta izašli Veselin Savić i Viktor Pivač u dvojcu bez kormilara. Oni su od prvog prolaza na 500 metara, pa do kraja trke, držali treću poziciju, koja je garantovala direktan plasman u polufinale. Na kraju su kroz cilj prošli iza posada Hrvatske (6:32,92 minuta) i Holandije (6:35,68) u vremenu 6:39,51 minuta. Njihovo polufinale na programu je u subotu, posle 10 časova.

Jedina predstavnica u ženskoj konkurenciji, Jovana Arsić, ostvarila je odličan rezultat u skifu i obezbedila direktan plasman u polufinale. U njenoj grupi taj plasman je bio obezbeđen za tri najbolje posade – Arsićeva je od početka bila sigurna i prošla je liniju cilja kao treća, u vremenu 7:45,99 minuta, iza veslačica iz Nemačke (7:33,54) i irske (7:35,51). Njeno polufinale na programu je takođe sutra, posle 11.30 časova.

Usledila je potom fantastična trka našeg dubl skula, u grupi u kojoj su Aleksandar Filipović i Martin Mačković osvojili prvo mesto i obezbedili plasman u polufinale. Naši momci su “sporo” ušli u trku i posle prvih 500 metara bili su na četvrtom mestu, dok je mesta u polufinalu bilo za tri najbrža čamca. Međutim, od tada su Filipović i Mačković samo ubrzavali, poboljšavali plasman na svakom prolazu, da bi u sjajnom finišu, u vremenu 6:22,18 minuta, prvi prošli kroz cilj, ispred posada Italije (6:23,52) i Španije (6:24,42), koje su takođe prošle u polufinale.

Učešće naših veslača prvog dana EP u Poznanju zaključio je Aleksandar Beđik u skifu, osvajanjem prvog mesta u repesažu. To znači da će on sutra posle 11.40 časova veslati u trci u kojoj će biti odlučeno koji takmičari će se plasirati u borbu za medalje. Beđik je u prvoj polovini trke bio rezervisan, pa je sve do 1.000 metara bio četvrti, ali je u drugom delu trke briljirao i kroz cilj prošao u vremenu 6:57,66 minuta, ostavivši iza sebe drugoplasiranog Izraelca Danija Fridmana (7:00,95) i trećeplasiranog Finca Vena Roberta (7:03,18).

FOTO i INFO: Veslački savez Srbije/Anđela Nišević