Naši strelci bez osvojenih kvota na EP malokalibarskim oružjem, prvom kvalifikacionom takmičenju za OI Pariz 2024

Parallax Leaf - OKS

Naši strelci ostali bez osvojenih kvota na EP malokalibarskim oružjem, prvom kvalifikacionom takmičenju za OI Pariz 2024. Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem održano je u poljskom gradu Vroclavu, u periodu od 5. do 18. septembra 2022. godine. Na ovom takmičenju, u organizaciji Svetske streljačke federacije, seniorsku reprezentaciju Srbije činilo je devetoro naših najboljih strelaca. Najuspešniji srpski strelac na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu MK oružjem bio je Damir Mikec, osvajač bronzane medalje MK pištoljem slobodnog izbora.

 

Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Vroclavu za srpske strelce predstavljalo je prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre Pariz 2024. Srpski strelci na ovom takmičenju ciljali su na 4 kvote, po dve kvote u disciplini MK puška trostav (muškarci i žene).

 

Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Vroclavu
Damir Mikec

Nastup reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Vroclavu

 

Na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem, seniorsku reprezentaciju Srbije činilo je 9 izvrsnih strelaca. Oni su se takmičili u dve discipline, gađanju MK puškom iz trostava i gađanju MK pištoljem slobodnog izbora.

 

Puška – trostav, muškarciMilutin StefanovićMilenko SebićLazar Kovačević

Puška – trostav, žene: Andrea ArsovićSanja VukašinovićTeodora Vukojević

Pištolj slobodnog izbora, muškarciDamir MikecDimitrije Grgić, Duško Petrov

 

U svim disciplinama puškom naši strelci su se takmičili i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji. Trojica strelaca pištoljem su se nadmetali u pojedinačnoj konkurenciji.

 

Utorak, 13. septembar 2022. godine

 

Prvog dana Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem za seniore i seniorke na programu su bile eliminacije u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava za muškarce. Srbija je imala trojicu predstavnika i svi su ostvarili prvi cilj – prošli su u kvalifikacije.

 

Milutin Stefanović je u prvoj grupi eliminacija zauzeo osmo mesto sa 588 krugova, dok je Lazar Kovačević bio 13, pogodivši 586. Milenko Sebić je gađao u drugoj grupi, zabeležio isti rezultat kao Kovačević, i sa 15. mesta prošao dalje.

 

Mesto u kvalifikacijama je obezbedilo nešto više od polovine učesnika eliminacija. Startovala su 64 strelca (31 u prvoj i 33 u drugoj grupi), a u kvalifikacijama će učestvovati svega njih 36. Broj učesnika kvalifikacija zavisi od broja streljačkih mesta na strelištu.

 

Sreda, 14. septembar 2022. godine

 

Drugog dana Prvenstva najuspešniji naš takmičar bio je Milenko Sebić koji je zauzeo 15. mesto u kvalifikacijama malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 20 metaka). Sebić nije bio daleko od finala, nijanse su odlučivale. Osvajač olimpijske bronze je pogodio 588 krugova, a kao osmi u finale je sa samo jednim pogođenim krugom više prošao Norvežanin Simon Klausen. Čak šestorica strelaca, plasiranih od 8. do 13. mesta su zabeležili rezultat od 589 krugova, pa je odlučivao broj „unutrašnjih centara“, a po ovom kreterijumu Klausen je bio najuspešniji. Ovim nastupom srpski strelci puškom su završili učešće u pojedinačnim takmičenjima puškom na Evropskom seniorskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Vroclavu.

 

Sebić je bio na dobrom putu ka finalu. U početnom, klečećem, stavu pogodio je 198 krugova, u drugom, ležećem, maksimalnih 200, ali u istom ritmu nije nastavio i u najtežem, stojećem stavu, pa nije ostao u konkurenciji za visok plasman.

 

Lazar Kovačević je zauzeo 31, a Milutin Stefanović 35. mesto.

 

Tri srpske seniorke koje su gađale u eliminacijama trostava nisu uspele da prođu do kvalifikacija, u kojima će startovati 36 takmičarki.  Andrea Arsović je zauzela 26. poziciju u prvoj grupi eliminacija, Sanja Vukašinović je bila 22, a Teodora Vukojević 31. u drugoj grupi.  Eliminacije su obeležili visoki rezultati, a najviše je pružila Norvežanka Dženi Stene koja je oborila evropski rekord osnovnog dela – 595 krugova

 

Petak, 16. septembar 2022. godine

 

Damir Mikec se okitio bronzanom medaljom pištoljem slobodnog izbora na Evropskom seniorskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u poljskom Vroclavu! To je prva medalja za Srbiju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu MK oružjem, a Mikec je do nje došao u vrlo izjednačenoj borbi sa rivalima. Duško Petrov je u istoj disciplini bio šesti. Inače, Damir je treći put u karijeri osvojio odličje pištoljem slobodnog izbora na kontinentalnim šampionatima.

 

Visok plasman, ali bez medalje, ostvario je i miks par u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava Sanja Vukašinović/Milenko Sebić. Njih dvoje su osvojili petu poziciju. Mešoviti par Andrea Arsović/Lazar Kovačević je zauzeo deseto mesto.

 

U takmičenju pištoljem slobodnog izbora nema finala, s obzirom da ova disciplina od Tokija više nije u olimpijskom programu, medalje se dele prema plasmanu u osnovnom delu (60 metaka). U jedinstvenoj konkurenciji gađaju muškarci i žene, mada je broj muškaraca neuporedivo veći.

 

Trojica strelaca su se izdvojili – Portugalac Žoao Košta, Letonac Lauris Strautmanis i Damir Mikec. Jedno vreme je i Mikec bio u vođstvu, ali do zlata je došao Košta pogodivši 558 krugova. Straumatis i Mikec su postigli identičan rezultat – samo za krug slabiji od Portugalca – 557. U ovom slučaju, drugi kriterijum za rangiranje je broj „unutrašnjih centara“, ali i u tome su srpski i letonski strelac bili izjednačeni – po šest centara. Tako je na kraju uspešnijeg u ovoj trci „rame uz rame“ odredio rezultat u poslednjoj seriji, u kojoj je Letonac bio precizniji.

 

Mikec je u svoju bogatu riznicu dodao treću pojedinačnu medalju MK pištoljem slobodnog izbora na šampionatima Evrope, posle dva srebra (2017 i 2021). Damir je ovim oružjem bio prvak Evropskih igara (2015), a aktuelni je i svetski vicešampion (2018).

 

Duško Petrov je do šeste pozicije došao sa 549 krugova. Naš treći predstvnik u ovoj disciplini trebalo je da bude Dimitrije Grgić, ali on nije učestvovao, jer se razboleo.

 

U kvalifikacijama miks parova imali smo dva tandema. Ekipa Vukašinović/Sebić je u prvoj fazi, u kojoj svaki član tima, ispaljuje po 15 metaka u svakom od tri stava, pogodila 878 krugova i zauzela peto mesto. Naš drugi tim Andrea Arsović/Lazar Kovačević je skupio 876 i takmičenje završio na desetom mestu. U drugi deo kvalifikacija prolazi osam parova. Nijanse su odlučivale, jer kao osma dalje je sa krugom više od Arsovićeve i Kovačevića prošla ekipa Nemačke.

 

U drugoj fazi svaki član puca po 30 metaka (10 iz svakog stava) i opet su sitni detalji bili presudni za plasman. Sebić i Vukašinovićeva su u ovoj fazi zabeležili 582 kruga. Odskočile su dve ekipe Norveške, koje su, kao prvoplasirana i drugoplasirana, prošle u meč za zlato. Trećeplasirana Danska i četvrtoplasirana Ukrajina su se izborile za meč za bronzu. Ukrajina je postigla isti rezultat kao Sebić i Vukašinovićeva, ali Ukrajinci su pogodili više unutrašnjih centara od srpskog para i ta razlika im je donela plasman u meč za medalju.

 

Subota, 17. septembar 2022. godine

 

Muška reprezentacija Srbije je zauzela sedmo, a ženski tim osmo mesto u ekipnim takmičenjima u gađanju MK puškom iz trostava poslednjeg dana Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem u Vroclavu.

 

Muški sastav Srbije (Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Lazar Kovačević) je u prvoj fazi kvalifikacija, u kojoj svaki član tima puca po 45 metaka, skupio 1.317 krugova. Srpski trio je zauzeo četvrtu poziciju i prošao među osam najboljih. Druga faza je nešto kraća, svaki član ispaljuje po 30 metaka. Naš tim je zabeležio rezultat od 865 krugova i završio kao sedmi. Od četvrtog mesta koje bi ga vodilo u meč za bronzu, srpski sastav je delilo devet krugova.

 

U ženskom timu bile su Andrea Arsović, Sanja Vukašinović i Teodora Vukojević. U prvoj fazi su pogodile 1.307 krugova i kao sedmoplasirane se kvalifikovale za drugu fazu. Najprecizniji je bio sastav Nemačke, izjednačivši evropski rekord koji je upravo tim Srbije postigao na prošlogodišnjem EP u Osijeku – 1.328 krugova.

 

U drugoj fazi je vođena izjednačena borba za mesta u mečevima za medalje. Srbija je skupila 864 kruga, a kao četvrtoplasirana, sa pet više, u duel za treće mesto prošla je Ukrajina.

 

Najuspešniji srpski strelac na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem bio je Damir Mikec, osvajač bronzane medalje MK pištoljem slobodnog izbora.

 

Nakon Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem, naredno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre Pariz 2024 na kojem će učestvovati naši strelci je Svetsko prvenstvo vazdušnim i malokalibarskim oružjem, koje će biti održano u oktobru u Kairu.