Naši stonoteniseri završili takmičenja na Evropskom prvenstvu u Minhenu

Parallax Leaf - OKS

Evropsko prvenstvo u stonom tenisu održalo se od 13. do 21. avgusta u Minhenu. Na ovom takmičenju učestvovalo je 225 sportista iz 39 zemalja Evrope, a boje Srbije branilo je osam naših reprezentativaca: Sabina Šurjan (singl, ženski dubl, miks dubl); Andrea Todorović (singl, ženski dubl); Dragana Vignjević (singl, ženski dubl); Izabela Lupulesku (singl, ženski dubl, mix dubl); Marko Jevtović (singl, muški dubl); Aleksandar Karakašević (singl, muški dubl, miks dubl); Dimitrije Levajac (singl, muški dubl, miks dubl) i Žolt Peto (singl, muški dubl).

 

Evropsko prvenstvo u stonom tenisu

 

U kvalifikacijama mešovitog dubla Aleksandar Karakašević i Sabina Šurjan u napetom meču protiv takmičara iz Španije Kabalero Karlosa i Žang Sofije izgubili su 2:3, čime su završili dalji nastup u ovoj disciplini.

 

Dimitrije Levajac i Izabela Lupulesku su se na osnovu renkinga plasirali direktno u glavni žreb turnira, gde su u prvom kolu sjajnom igrom došli do pobede. Rezultatom 3:1 odneli su pobedu nad predstavnicima Španije Kabalero Karlosom i Žang Sofijom. Na taj način su se kvalifikovali za Evropske igre koje će se održati u Krakovu naredne godine od 21. juna do 2. jula.

 

U sledećem kolu Poljaci Kulcicki Samuel i Vegrzin Katarina bili su bolji od Levajca i Lupulesku, konačnim rezultatom 3:1.

 

U ženskom dublu u kvalifikacijama Dragana Vignjević i Izabela Lupulesku rezultatom 3:1 dobile su Estonke Hanson Reliku i Avameri Airi. U drugom kolu kvalifikacija, takmičarke iz Luksemburga su bile bolje rezultatom 3:1, pa je naš dubl završio takmičenje.

 

U meču protiv Litvanki (Riliskite Emilije i Riliskite Kornelije), naš drugi ženski dubl Andrea Todorović i Sabina Šurjan došle su do pobede rezultatom 3:1. U narednom meču protiv Šveđanki , Šurjan i Todorović izgubile su rezultatom 0:3.

 

U ženskom singlu, predstavljalo nas je 4 sportistkinja. Sabina Šurjan je uspešno prošla kvalifikacije i u prvom kolu glavnog žreba je rezultatom 4:2 pobedila Portugalku Ju Fu, 7. nosioca turnira. U drugom kolu Šurjan se sastala sa Austrijankom Karolinom Mišek. I ovaj meč Sabina je pobedila i to rezultatom 4:0. Konačno, Sabina je zaustavljena u osmini finala od Portugalke Šao Jieni koja je pobedila rezultatom 2:4. Plasman u osminu finala bio je dovoljan da se naša talentovana stonoteniserka takođe kvalifikuje na naredne Evropske igre u Poljskoj.

 

Izabela Lupulesku i Andrea Todorović su na osnovu renkinga ostvarile pravo na direktan plasman u glavni žreb turnira, ali su i jedna i druga izgubile mečeve prvog kola. Todorovićeva je izgubila od Rumunke Dragoman rezultatom 4:2, dok je Lupulesku takođe izgubila od druge rumunske takmičarke rezultatom 3:4.

 

Naša četvrta takmičarka Dragana Vignjević je kroz kvalifikacije uspela da pronađe put do glavnog žreba, ali je i ona završila svoje takmičenje u prvom kolu porazom od takmičarke iz Nemačke rezultatom 0:4.

 

U muškoj konkurenciji, takođe smo imali 4 predstavnika, ali su samo dvojica uspeli da ostvare plasman u glavni deo žreba.

 

Dimitrije Levajac uspešno je prošao kvalifikacije, a u prvom kolu glavnog žreba sastao se sa Dancem Džonatanom Grotom od kojeg je bio bolji u neizvesnom meču. Levajac je pobedio 4:3 i tom pobedom je uspeo da se kvalifikuje za Evropske igre u Krakovu 2023. godine. U narednom kolu, Levajac je izgubio od Portugalca Freitas Markosa rezultatom 4:0.

 

Još jedan naš takmičar uspeo je da dođe do glavnog dela žreba kroz kvalifikacije. Marko Jevtović je u svojoj kvalifikacionoj grupi uspeo da ostvari 3 pobede i 1 poraz što je bilo dovoljno za plasman u prvo kolo gde se susreo sa Slovencem Darkom Jorgićem od kojeg je izgubio rezultatom 4:1 i tako je završio svoj nastup na ovom takmičenju.

 

Naš najiskusniji takmičar, Aleksandar Karakašević nije uspeo da prođe u glavni deo žreba, baš kao ni Žolt Peto.

 

Naš muški dubl u sastavu Žolt Peto i Marko Jevtović su na startu takmičenja izgubili od Šveđanina Lind Andres Von Lavernje i Slovaka Vang Jang rezultatom 3:1 i na taj način su završili nastup na ovom prvenstvu.