IN MEMORIAM – Milan Nenadić (1943-2024)

Parallax Leaf - OKS

Milan Nenadić, legendarni rvač, osvajač olimpijske bronze i selektor na OI u Los Anđelesu, preminuo je u 80. godini u Zrenjaninu posle duge i teške bolesti.

 

 

Milan Nenadić je rođen 1943. godine u Drenovcu, kod Gline, živeo je i radio u Petrinji, gde je započeo i završio svoju karijeru profesionalnog rvača, da bi potom u tom mestu počeo da se bavi i trenerskim poslom.

 

Nenadić je jedan od najboljih sportista koje je Jugoslavija imala, osvojio je pregršt medalja tokom svoje karijere, a svakako je jedna od najznačajnijih brozano odličje sa Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine. Bio je takođe i dvostruki prvak Evrope u Modeni 1969. i Berlinu 1970. godine, a srebrnu medalju je osvojio na Evropskom prvenstvu 1968. Takođe, bio je vicešampion sveta 1972. u Teheranu, a do bronzanih odličja stigao je na šampionatima sveta u Mar del Plati 1969. i Edmontonu godinu dana kasnije.

 

Osim toga, Nenadić je bio i višestruki prvak Jugoslavije, a prvi internacionalni uspeh bila mu je bronza na Mediteranskim igrama u Tunisu 1967. Karijeru je počeo u RK „Gavrilović“ u Petrinji, a po završetku uspešne rvačke karijere posvetio se trenerskom poslu u kome je takođe bio uspešan. Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. kad su medalje osvojili Vlado Lisjak i Šaban Trstena (zlato), Refik Memišević (srebro) i Jožef Tertei (bronza).

 

Broj mečeva u rvačkoj karijeri Milana Nenadića broji se na hiljade, a broj poraza za ekipu je minimalan. Za reprezentaciju Jugoslavije je nastupao od 1962. do 1972. godine i učestvovao na čak devet svetskih prvenstava, sedam evropskih, a na Olimpijskim igrama je učestvovao dva puta.

 

Olimpijski komitet Srbije ovim putem izražava najdublje saučešće porodici, kao i kompletnoj sportskoj javnosti. Saučestvujemo u bolu njegovih najbližih koji će se sa ponosom, kao i svi oni koji su ga poznavali, večno sećati svega onoga što je bio i onoga što je tokom svoje prebogate karijere ostavio iza sebe.