Intervju – Andrija Prlainović

Parallax Leaf - OKS

Rođen u Dubrovniku, odrastao u Herceg Novom, a talenat oblikovao u Beo- gradu na bazenima Partizana. I u reprezentativnoj i u klupskoj karijeri je osvojio sve što se moglo osvojiti. Nabrojimo li samo zlata sa reprezentaci- jom on je čak 11 puta osvojio Svetsku ligu, dva puta Svetski kup, pet puta Evropski šampio- nat, dva puta Svetski šampionat i jednom Olimpijske igre. To su samo najvažnija zlata, a meda- lja je daleko više. Ipak, ovo nije bio razgovor isključivo o uspesima jer su se i vaterpolisti, kao i svi drugi ljudi sveta, našli pred dosad nepoznatim izazovom – korona virusom.

Šampionati su uglavnom otkazani, a nastaviće se samo u Grčkoj i Hrvatskoj. Andrija je doneo važnu odluku tokom korona pauze, promenio je klub i preseliće se u Marsej. Ipak, pričao nam je i o vremenu koje je proveo nakon što je šampionat Mađarske suspendovan.

 

U Budimpešti sam bio sa porodicom, tamo sam se i pripremao. U Srbiju sam stigao tek 15. maja, a onda sam se priključio i pripremema reprezentacije – rekao je Prlainović.

 

Nova situacija je postavila neobične izazove, na koje su sportisti morali da pronalaze kreativna rešenja. Vaterpolo as je bio “isteran” iz bazena zbog ove specifične situacije, a otkrio nam je kako je radio na održavanju kondicije i snage:

U Mađarskoj nije bilo ograničenja kretanja, mogao sam da trčim, da radim neke vežbe na suvom, ali nisam mo- gao da koristim Čekamo da vidimo šta će biti, treninzi reprezentancije su trenutno ot- kazani zbog slučajeva sa Vicom i Savićem, pa ćemo videti… Znaće se u narednih sedam, osam dana da li ćemo nastaviti pripreme ili ne – rekao je u dahu o pripremama koje su trebale da traju do 25. jula, pre nego što se virus raširio među “delfinima”.

Nemanja Vico je prvi naš vaterpolista koji je bio pozitivan na korona testu, a nedugo zatim je isti rezultat imao i selektor Dejan Savić. Vaterpolista je imao nekoliko dana temperaturu, a Prlainović je objasnio da se obojica osećaju bolje.

Obojica su imala blage simptome, sada su dobro – kratak je bio Prlainović.

 

Otkrio je i dinamiku kojom će se igrači proveravati pre donošenja odluke:

 

Testirali smo se svi zajedno prošlog petka, i trebalo bi da se testiramo jula – rekao je novi igrač Marseja.

 

Sredinom aprila je naš proslavljeni as prelomio da je vreme da napusti Solnok nakon četiri godine. Za njegove usluge se otimalo pola Evrope, ali je on odlučio da krene put Francuske. Potpisao je trogodišnji ugovor sa Marsejom, a otkrio je koji su ciljevi sa novim klubom:

 

Što boljem plasmanu u evropskim takmičenjima, na finalni turnir Lige šampiona i osvajanju trofeja u Francuskoj u prvenstvu i kupu – rekao je Andrija i tako pokazao da se ne zadovoljava ničim osim najboljim, uostalom tim sa juga Francuske je do sada osvojio 37 titula prvaka države i jedan Kup.

 

Olimpijske igre su odložene, pa će se umesto leta 2020. godine odigrati od 23. jula do 8. avgusta. 2021. Upitali smo Andriju da li je prvobitni šok prošao i kako sada gleda na tu situaciju?

 

– Šok ili ne – to je realnost i razmišljam kada će se odigrati to i da će se dogoditi sledeće godine, u svojoj glavi se već pripremam za Olimpijske igre, moje pripreme su već počele – završio je Prlainović.