Izjava MOK-a na svečanosti paljenja olimpijskog plamena

Parallax Leaf - OKS

Međunarodni olimpijski komitet juče je na svečanosti paljenja olimpijskog plamena u Olimpiji potvrdio svoju posvećenost kada je u pitanju održavanje Olimpijskih igara u Tokiju istakavši da ostaju privrženi japanskim domaćinima u obavezi da se Olimpijske igre u Tokiju uspešno održe u julu ove godine.

 

Svet se suočava sa mnogobrojnim izazovima koje pogađaju i sport. Svega 19 nedelja pred početak Olimpijskih igara u Tokiju preduzete su razne mere od strane nadležnih institucija koje potvrđuju svoju posvećenost u radu za bezbedno organizovanje najveće svetske sportske smotre koja će spojiti svet.

 

Međunarodni olimpijski komitet ponosan je na solidarnost i fleksibilnost koju pokazuju sportisti, sportski Savezi i Nacionalni olimpijski komiteti koji se ovih dana bore sa različitim izazovima kada su u pitanju kvalifikacioni turniri u mnogim sportovima. Međunarodni olimpijski komitet blisko sarađuje sa svima i pruža fleksibilnost potrebnu za prilagođavanje sistema kvalifikacija. Takođe, Međunarodni olimpijski komitet u kontinuiranoj je komunikaciji i sa svim interesnim grupama uključujući i emitere i sponzore kako bi adekvatno odgovorili na trenutnu situaciju.

 

Čelnici krovne ustanove olimpijskog pokreta istakli su je i da ostaju u bliskom kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, gradom Tokiom, Vladom Japana i Organizacionim odborom Tokio 2020 kao i da će slediti savete Svetske zdravstvene organizacije kao vodeće agencije Ujedinjenih nacija na ovu temu.