In Memoriam Janez Kocijančič

Parallax Leaf - OKS

Olimpijski komitet Srbije izražava svoje najiskrenije saučešće porodici i kompletnom međunarodnom olimpijskom pokretu povodom smrti velikog sportskog radnika, predsednika Evropskih olimpijskih komiteta, Janeza Kocijančiča.

 

Sport i olimpijska porodica izgubili su jednog od najcenjenijih sportskih radnika, čoveka koji je istinski verovao u snagu sporta i jedinstvo olimpijskog pokreta. Njegova neiscrpna energija, posvećenost i uverenja ostavila su neizbrisiv trag i vredno nasleđe kako za sport u Sloveniji tako i u celoj Evropi.  Odlazak jednog od najcenjenijih sportskih radnika sa ovih prostora predstavlja veliki gubitak za celokupnu olimpijsku zajednicu imajući u vidu sav profesionalzam, mudrost i umeće suštinskog razumevanja različitosti kojima je Janez Kocijančič oplemenjivao svet sporta.

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković oprostio se od dugogodišnjeg predsednika Olimpijskog komiteta Slovenije a kasnije i predsednika Evropskih olimpijskih komiteta i svog velikog prijatelja:

 

„Njegovim odlaskom izgubili smo mnogo. Sport je izgubio izuzetnog radnka a mi koji smo imali tu privilegiju da ga nazovemo prijateljem, izgubili smo velikog i po svemu posebnog čoveka. Bio je istinski lider, pouzdan i mudar čovek koji je do poslednjeg dana brinuo o sportu. Iz svih ovih i mnogih drugih razloga odajem mu počast“.

 

Od prijatelja i kolege, predsednika Evropskih olimpijskih komiteta Janeza Kocijančiča, oprostio se i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Đorđe Višacki, član Izvršnog odbora EOK-a:

 

 „Janez Kocijančič ostavio je dubok trag kao predsednik Evropskih olimpijskih komiteta. Saradnja sa njim u okviru Izvršnog odbora EOK-a bila je pravo zadovoljstvo i privilegija. Janez Kocijančič olimpijskim pokretom u Evropi rukovodio je na najbolji mogući način a svojim primerom pokazao je sve kvalitete posvećenog sportskog radnika“.

 

Janez Kocijančič bio je pune 23 godine predsednik Olimpijskog komiteta Slovenije, od 1991. do 2014. godine, a na čelu Evropskih olimpijskih komiteta bio je od 2017. godine. Kocijančič je predvodio i skijaške saveze Slovenije (1974-1984) i Jugoslavije (1984-1988). Od 2010. godine bio je potpredsednik Međunarodne skijaške federacije (FIS).