Košarkašice Srbije osvojile 4. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju

Parallax Leaf - OKS

Košarkašice Srbije nisu uspele da u Tokiju odbrane bronzanu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

 

Danas je u meču za treće mesto bolja bila selekcija Francuske rezultatom 91:76, i tako se revanširala za poraz koji joj je Srbija nanela u finalu ovogodišnjeg EP.

 

Najefikasnija igračica u timu Srbije bila je Ivon Anderson koja je postigla 24 poena, a za njom i Jelena Bruks sa 14 postignutih pogodaka.

 

Ovo je bila poslednja utakmica Sonje Vasić u košarkaškoj karijeri, dok je Jelena Bruks odigrala poslednju utakmicu u dresu reprezentacije. Izuzetno je emotivan bio kraj meča, kako zbog rezultata, tako i zbog kraja jedne ere u srpskoj košarci.

 

Ogromna posvećenost i ljubav prema nacionalnom dresu vodio je ovu generaciju na čelu sa Marinom Maljković do dva evropska zlata (2015, 2021), jedne bronze na EP 2019. i bronze na OI 2016.

 

Sonja Vasić se zahvalila celoj ekipi na želji koja je pokazana tokom utakmice i istakla da je i pored poraza u ovom meču, kompletna generacija ove generacije ostavila amanet novim generacijama.

Jako emotivan dan. Nismo završili kao što smo se nadali. Hteli smo da obradujemo Srbiju još jednom medaljom, ali nažalost nismo uspeli. Ali, naša misija je u proteklim godinama bila mnogo veća, mislim da smo mnogo uradili za žensku košarku u Srbiji, pored svih osvojenih medalja. Nemam za čime da žalim na kraju karijere. Definitivno je najteže osvojiti 4. mesto, ali nema na čemu da nas bude sramota. Ovoga leta smo osvojili i Evropsko prvenstvo, učinili već mnogo. Ponosna sam i bila je velika čast za mene da budem deo ove ekipe – rekla je Sonja Vasić.

 

Jelena Bruks napominje da je jako naporno leto ostalo iza kompletnog tima i da je ovo bio maksimum koji je mogao biti postignut nakon Evropskog prvenstva.

– Bila mi je čast i zadovoljstvo da budem deo ovog tima. Francuska je danas bila bolja. Godinama smo ih mučili i uzimali im medalje, ali danas je bio njihov dan. Ponosna sam na sve saigračice i stručni štab. Hvala Olimpijskom komitetu Srbije i Košarkaškom savezu Srbije na pomoći da imamo sve uslove za nastup. Ponosna sam što sam iz Srbije, i ženska košarkaška reprezentacija Srbije će u meni uvek imati najvećeg navijača. Nadam se da će devojke koje će nositi dres Srbije u budućnosti moći da nastave sve ono što smo mi započeli – istakla je Jelena Bruks.