Los Anđeles kao trostruki domaćin Olimpijskih igara

Parallax Leaf - OKS

Los Anđeles ima posebnu istoriju sa Olimpijskim igrama, budući da je dva puta bio domaćin ovog sportskog takmičenja 1932. i 1984. godine. Nadovezujući se na iskustvo mesta održavanja dva izdanja Olimpijskih igara, Los Anđeles je spreman da ilustruje moć zajedništva 2028. i demonstrira svoju sposobnost da bude organizator sportskih događaja svetske klase.

 

 

Put do Los Anđelesa 2028 počeo je 2015. godine kada je Los Anđeles objavio kandidaturu da bude domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024., takmičeći se sa Parizom, Rimom, Budimpeštom i Hamburgom. Los Anđeles i Pariz su bili finalisti u leto 2017. i po prvi put ikada, Međunarodni olimpijski komitet je napredovao sa dvostrukom nagradom, imenovavši Pariz za domaćina Olimpijskih igara 2024. i Los Anđeles za domaćina Olimpijskih igara 2028.

 

I Olimpijske igre 1932. i 1984. donele su profit, a višak za Igre 1984. pomogao je u pokretanju Fondacije LA84, koja je omogućila pristup sportu za više od tri miliona mladih stanovnika Los Anđelesa. Fondacija LA84, na čijem čelu je godinama bila dvostruka potpredsednica MOK-a Anita DeFranc, a sada Renata Simril, od 1985. je uložila stotine miliona dolara u omladinski sport u Južnoj Kaliforniji; služila milionima dece i tinejdžera; dodelila grantove za više od hiljadu organizacija; obučila blizu 100.000 omladinskih sportskih trenera; razvila veliku sportsku biblioteku i digitalnu kolekciju; objavljivala izveštaje o, između ostalog, prevenciji povreda kolena; i uvek je bila snažan zagovornik pravednosti za devojke i za mlade sportiste svih rasa.

 

Sve što je potrebno za održavanje Olimpijskih Igara već postoji u Los Anđelesu. Ovo samo po sebi izdvaja ovaj grad i ključni je faktor u pripremi i, na kraju, organizovanju Igara 2028.

 

 

 

U Los Anđelesu nije samo da je sve već izgrađeno – već i veliki deo stvari koje su napravljene je svetske klase i prevazilazi ono što je tamo postojalo 1984. godine. Staples Center u centru grada, gde igraju NBA Lejkersi; SoFi stadion u Inglvudu, gde igraju NFL Rams and Chargers; nova košarkaška arena koja će biti blizu SoFi-ja, za NBA Kliperse; i tako dalje. I, naravno, Koloseum – mesto ceremonija iz 1932. i 1984., koje je renovirano 2019. godine. Sve ovo, i naravno tu je i Rose Bowl u Pasadeni, mesto kultnog finala FIFA Svetskog prvenstva za žene 1999. Škola novinarstva USC, manje-više preko puta Koloseuma, trebalo bi da bude glavni pres centar 2028. godine. Univerzitet Kalifornije (UCLA) biće Olimpijsko selo.

 

Los Anđeles 2028

Istorija održavanja OI u Los Anđelesu

 

Godine 1932. Los Anđeles je prvi put bio domaćin Olimpijskih igara.  Održano usred Velike depresije, učestvovalo je samo 37 nacija iz 14 sportova. U nastojanju da kontrolišu troškove, Igre su se oslanjale na postojeća mesta u Južnoj Kaliforniji za održavanje takmičenja. Jedina nova konstrukcija bio je plivački stadion u Los Anđelesu (kasnije nazvan LA84 Foundation/John C. Argue Svim Stadium), koji je i danas otvoren za javnost. SAD su bile na vrhu takmičenja 1932. osvojivši 103 medalje. Italija i Finska su pratile SAD po broju medalja sa 36, odnosno 25 medalja.

 

 

 

Olimpijske igre su se vratile u LA 1984. godine sa takmičenjima koja su se protezala kroz mnoga kultna sportska mesta u Južnoj Kaliforniji, uključujući Rose Bowl i Los Anđeles Memorijalni Koloseum. Prateći pristup minimalne konstrukcije iz 1932. i uz dodatak komercijalnih partnera, finansijski model niskog rizika iz 1984. pokazao se uspešnim i postavio je novi standard za Olimpijske igre. Na Igrama 1984. SAD su vodile sa 83 zlatne medalje, a Karl Luis je dao ključni doprinos sa četiri zlatne medalje, što se poklapa sa dosad nenadmašnim podvigom Džesija Ovensa 1936. U nizu prvih, Maročanka Naval El Moutavakel pobedila je u trci na 400 metara za žene i postala prva žena iz muslimanske zemlje koja je kući odnela zlato, a Ksu Hajfeng je pobedio u disciplini 50 metara pištoljem za prvo zlato u Kini. Olimpijske igre 1984., nakon bojkota 1976. i 1980. godine, ne samo da su spasile MOK i Olimpijski pokret, već je i LA stekao međunarodni ugled.

 

„Igre su utkane u tkanje istorije Los Anđelesa“, rekao je predsednik LA28 Kejsi Vaserman. „Počevši od nasleđa koje je počelo 1932. i zacementirano 1984. godine, Igre 2028. će inspirisati našu zajednicu i svet sporta u decenijama koje dolaze”.