Mačković i Vasić bronzani na Svetskom kupu u Lucernu

Parallax Leaf - OKS

Naš dvojac u sastavu Martin Mačković i Miloš Vasić osvojili su bronzanu medalju na poslednjem Svetskom kupu u 2022. u Lucernu. Mačković i Vasić su bronzani na Svetskom kupu u Lucernu. Oni su u vremenu 6:21,16 minuta ostvarili novi uspeh u ovoj sezoni.

 

Martin Mačković i Miloš Vasić na Olimpijskim igrama u Tokiju

 

Naši najbolji veslači Martin Mačković i Miloš Vasić ostvarili su odličan rezultat na poslednjem Svetskom kupu Međunarodne veslačke federacije koji se održava ovog vikenda u Lucernu. Naši momci na ovaj način potvrdili su sjajnu formu u kojoj se nalaze. Oni su, da podestimo, na prvom Svetskom kupu održanom ove godine u Beogradu, u istoj disciplini već osvojili bronzanu medalju. Sada su, u gradu u kojem se tradicionalno održava poslednji Svetski kup u sezoni, samo potvrdili taj rezultat.  Mačković i Vasić nisu učestvovali na drugom Svetskom kupu koji je održan pre nekoliko nedelja u Poljskoj.

 

Oni su u petak, 8. jula u kvalifikacijama najavili visok plasman na ovom takmičenju. U drugoj kvalifikacionoj grupi, oni su zauzeli prvo mesto sa rezultatom 6:22,29 minuta ostavivši iza sebe drugoplasiranu posadu Španije punih 23 sekunde. Tako su se direktno plasirali u polufinale.

 

Martin Mačković i Miloš Vasić

Polufinalnu trku veslali su u subotu, 9. jula i ostvarili su cilja, a to je da se direkno plasiraju u A finale koje se održalo u nedelju u pre podnevnim časovima. Trku su završili na drugom mestu iza ekipe Australije. Iza Mačkovića i Vasića ostala je posada Velike Britanije. Australija je završila trku u vremenu 6:25,71, naši veslači su zaustavili štopericu nakon 6:26,29, a Velika Britanija je u cilj stigla nakon 6:27,05 minuta.

 

Kakvu su samo finalnu trku izveslali. Od samog početka trke, posada Velike Britanije u sastavu Oliver Vejn Grifit i Tomas Džordž su se pozicionirali na prvo mesto i tu poziciju nisu ispuštali do kraja trke. Naši momci sjajno su krenuli. Kroz celu trku su bili veoma blizu vodećem dvojcu smenjujući se na drugoj i trećoj poziciji. A onda su Mačković i Vasić u poslednjoj četvrtini trke napravili neverovatnu promenu ritma i izbili su na drugo mesto približivši se i posadi Velike Britanije. Međutim, posada Australije u sastavu Harli Mur i Aleksander Hil u poslednjih nekoliko metara uspeli su da povrate svoj ritam i u cilj su ušli poravnati sa našim neverovatnim momcima. Na kraju je fotofiniš morao da odlučuje o pobedniku ove trke. Nakon provere, ustanovljeno je da su iza Velike Britanije u cilj ušli prvo Australijanci u vremenu 6:21,11, dok su naši veslači ostali iza Australijanaca samo 5 stotinki. Za prave poznavaoce i ljubitelje veslanja, ova trka je bila prava poslastica.

 

Serija Svetskog kupa u veslanju 2022. završena je trećom regatom u nizu koja je održana na Rotsee, „Jezeru bogova“, u Lucernu. Više od 600 veslača iz 39 zemalja, svetskih šampiona i osvajača olimpijskih medalja, takmičilo se u 17 klasa čamaca na III Svetskom kupu u veslanju 2022. Ovo je bila poslednja velika međunarodna trkačka prilika za mnoge države pre najvažnijeg Svetskog prvenstva u veslanju 2022. u septembru.

 

Na ovom Svetskom kupu, pored Mačkovića i Vasića učestvovala je i Jovana Arsić, učesnica Olimpijskih igara u Tokiju u ženskom skifu. Još četvorica veslača predstavljalo nas je u Lucernu. Viktor Pivač i Dušan Slavnić nastupili su u skifu, dok su Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik veslali u disciplini dubl skul.

 

Jovana Arsić na Olimpijskim igrama u Tokiju

 

Jovana Arsić u petak je nastupila u trećoj kvalifikacionoj grupi i zauzela je 3. mesto, što nije bilo dovoljno za direktan plasman u polufinale. Istog dana ona je kroz repesaž uspela da dođe do polufinala, osvojivši prvo mesto u svojoj grupi rezultatom 7:37,43 minuta. Dan kasnije, Jovana je veslala polufinalnu trku koju je završila na četvrtom mestu u vremenu 7:35,10 iza devojaka iz Australije, Nemačke i Kine. To je kvalifikovalo za B finale koje je veslala u nedelju. B FINALE.

 

Viktor Pivac, Men’s Single Sculls, Serbia, 2022 World Rowing Cup I, Belgrade, Serbia / Detlev Seyb/MyRowingPhoto.com

 

Viktor Pivač i Dušan Slavnić su u skifu kvalifikacije započeli u istoj grupi na trećem, odnosno četvrtom mestu, što je bilo dovoljno za njihov plasman u četvrtfinale. Istog dana, momci su veslali četvrtfinale. Viktor Pivač zavšrio je na četvrtom mestu što je bilo dovoljno za njegov plasman u D finale. U sledećem četvrtfinalu, Dušan Slavnić je završio trku na 5. mesto mestu, što je takođe bilo dovoljno za plasman u D finale. U D finalu, Viktor Pivač zauzeo je prvo mesto sa vremenom od 6:58,40, dok je Dušan Slavnić završio na 4. mestu sa rezultatom 7:02,28.

 

Naš dubl skul Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik u kvalifikacijama završili su kvalifikacije na drugom mestu u svojoj grupi. Posada Velike Britanije bila je za malo brža od našeg dubla. Međutim, to je bilo dovoljno za plasman u polufinale. U polufinalu, koje je održano u subotu, naš dubl je ponovo veoma dobro veslao i završio je polufinale na drugom mestu iza ekipe Australije sa rezultatom od 6:11,68 minuta. To je bilo dovoljno za direktan plasman u A finale koje su veslali u nedelju.

 

U A finalu u veoma jakoj konkurenciji, naš dubl skul je zauzeo 6. mesto. Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik izveslali su trku u vremenu 6:15,53 minuta.