Milica Nikolić pred Grand slam u Budimpešti: Konačno takmičenje!

Parallax Leaf - OKS

Nakon nekoliko meseci pauze došlo je vreme da se održi internacionalno takmičenje u džudou. Od sutra je na programu Grand slam koji se održava u Budimpešti. Ovo će ujedno  biti prvo veliko međunarodno džudo takmičenje koje se održava nakon obustavljanja svih turnira početkom marta meseca ove godine.

U Budimpešti će učestvovati čak 12 takmičara iz naše zemlje. Šest takmičara u muškoj konkurenciji – Majdov Nemanja, Kukolj Aleksandar, Bunčić Strahinja, Brašnjović Darko, Bojan Došen i Ćulum Žarko, kao i šest takmičarki u ženskoj konkurenciji – Nikolić Milica, Stojadinov Andrea, Petrović Nadežda, Perišić Marija, Obradović Anja i Žabić Milica.

Jedna od takmičarki koja će predstavljati našu zemlju i kategoriji do 48 kilograma jeste Milica Nikolić, , kategorisana sportistkinja u okviru programa „Olimpijska kategorizacija – Tokio 2020“ Olimpijskog komiteta Srbije, član džudo kluba Crvena zvezda.

Milica ovom takmičenju prilazi vrlo trezveno i napominje da bi velika očekivanja na takmičenju nakon velike pauze mogla biti kontraproduktivna.

– Očekivanja ne smem da imam u ovakvim situacijama jer mogu da stvore kontraefekat zbog velike želje koju imam, kao i ostali takmičari, da što pre izađemo na borilišta i da se borimo. Ovo takmičenje posmatram kao uvod u još jednu olimpijsku godinu. Smatram da je moja forma možda čak i bolja nego pre početka epidemije koronavirusa, jer sam se dosta bavila svojom spremom i u čudnim okolnostima koje su vladale – sigurna je Nikolićeva.

Iako će takmičenje biti održano u specifičnim uslovima zbog mera suzbijanja širenja koronavirusa, Nikolićeva napominje da je najbitnije da su takmičenja ponovo počela.

– Uslovi će se znatno razlikovati u odnosu ne nekadašnja takmičenja, jer ćemo biti u nekoj vrsti izolacije i karantina. Nećemo moći da se krećemo i cirkulišemo, već ćemo biti vezani za hotel. Nošenje maska je obavezno, kao i česta merenja temperature i PCR testovi. Sa obzirom na to da je naš sport specifičan zbog skidanja kilograma za težinske kategorije, otežavajuća okolnost je i to što ne smemo da koristimo teretanu u hotelu. Ali ipak je najbitnije da smo počeli sa takmičenjima i da ne dođe do ponovnog prekida usled visokog rizika od zaraze koronavirusom. Zdravlje je ipak na prvom mestu.

Nezaobilazna tema jesu i kvalifikacije na OI u Tokiju. Nikolićeva je samouverena i želi da u što boljoj formi i sa što boljim rezultatima dočeka kraj kvalifikacija u junu 2021. godine.

– Pre svega mi je bitno da budem zadovoljna postignutim rezultatima i da učestvujem na što više takmičenja, a da me to ne iscrpi previše, ni fizički, ni psihički. Mi sportisti teško nalazimo meru između prevelike želje da se borimo i takmičimo i potrebe našeg tela da se kvalitetno odmori za naredne napore, kako ne bi došlo do povrede. Za sada sam u direktnoj normi, i ako bude sve kako treba. što se tiče održavanja takmičenja i mog zdravlja i forme, verujem da će tako ostati i do kraja kvalifikacija pred same igre.

Grand slam u Budimpešti počinje u petak, 23. oktobra.