Vasić i Mačković četvrti na Svetskom kupu u Lucernu

Parallax Leaf - OKS

Treća, ujedno i završna regata ovogodišnjeg Svetskog kupa u veslanju održana je od 7. do 9. jula 2023. godine u švajcarskom gradu Lucernu. Srbiju je na ovom takmičenju predstavljalo šestoro sjajnih sportista, 1 veslačica i 5 veslača.

 

Miloš Vasić Martin Mačković
Miloš Vasić i Martin Mačković, foto: World Rowing, Benedict Tufnell

 

Najbolji plasman među našim veslačima na ovom Svetskom kupu ostvario je naš sjajni dvojac u sastavu Miloš Vasić i Martin Mačković. U finalnom plasmanu u disciplini dvojac (M2-), oni su zauzeli četvrto mesto. Miloš Vasić i Martin Mačković su svoju kvalifikacionu trku završili na čelnoj poziciji vremenom 6:32.89, što je drugo najbolje vreme u kvalifikacijama, i time se kvalifikovali u četvrtfinale. Četvrtfinalnu trku su takođe završili na prvom mestu i sa vremenom 6:24:22 čime su se plasirali direktno u polufinale. U polufinalu, naš dvojac zauzeo je 3. mesto vremenom 6:34.00 i tako ušao u finale. Finalnu trku završili su na četvrtom mestu i sa vremenom 6:31:33. Prvoplasirani su bili veslači Velike Britanije, srebro su osvojili Rumuni, dok su bronzu osvojili Švajcarci.

 

Jovana Arsić, osvajačica bronzane medalje sa Evropskog prvenstva i učesnica Olimpijskih igara Tokio 2020, u disciplini skif (W1x) u drugoj kvalifikacionoj grupi trku je završila vremenom 7:38:11 na trećem mestu što je bilo dovoljno za plasman u četvrtfinale. Ispred nje bile su veslačice Litvanije i Bugarske. U četvrtfinalu bila je na istoj, trećoj poziciji, iza takmičarki iz Nemačke i Uzbekistana i direktno se plasirala u polufinale. U polufinalnoj trci zauzela je peto mesto vremenom 7:46:50 i uspela je da se izbori za B finale. Jovana je osvojila 4. mesto u B finalu vremenom 7:37:67 i tim rezultatom se u konačnom plasmanu našla na desetoj poziciji.

 

Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik u dubl skul (M2x) prvu kvalifikacionu trku završili su na šestom mestu i vremenom 6:36:44 uspeli da se kvalifikuju u četvrtfinalnu trku, gde su sa vremenom 6:16.37 završili na 4. mestu u svojoj grupi. Ovaj rezultat bio je dovoljan za plasman u C finale. Konačno, u trci C finala, naš dubl skul je zauzeo 4. mesto sa vremenom 6:28.17, što je bilo dovoljno za plasman na 16. poziciju u ovoj disciplini.

 

U najbrojnijoj kategoriji na Svetskom kupu, u muškom skifu (M1x), Srbiju je predstavljao Nikolaj Pimenov koji je u svojoj osmoj kvalifikacionoj grupi trku završio na 2. mestu, gde se sa vremenom 6:55.90 plasirao u četvrtfinale. Trku u četvrtfinalu završio je takođe na drugom mestu, što ga je odvelo do polufinala, koje je završio na 5. mestu sa vremenom 7:09:88. Trku u B finalu završio je kao četvrti (7:02.32), što je ukupno 10. mesto od prijavljena 42 veslača.

 

Ovo je bila poslednja velika međunarodna trkačka prilika za mnoge veslače pre Svetskog prvenstva koje će se u septembru održati u Beogradu.