Miloš Vasić i Martin Mačković

Vasić i Mačković četvrti na svetu u dvojcu!

Parallax Leaf - OKS

 

Najveće ovogodišnje takmičenje u veslanju, Svetsko prvenstvo, održano je u Račicama u Češkoj. Na takmičenju koje je trajalo od 18. do 25. septembra, Srbiju su predstavljali jedna veslačica i pet veslača.

 

 

Najbolji plasman među našim veslačima na ovom Svetskom prvenstvu ostvarili su sjajni Miloš Vasić i Martin Mačković u disciplini dvojac (M2-). U finalnom plasmanu, oni su zauzeli fenomenalno četvrto mesto! Miloš Vasić i Martin Mačković su prvog dana takmičenja svoju kvalifikacionu trku završili na drugom mestu i time se kvalifikovali u polufinale. Vremenom 6:35:38 su bili odmah iza takmičara iz Velike Britanije. Polufinalnu trku su završili na trećem mestu i sa vremenom 6:34:84 što ih je plasiralo direktno u finale. Ispred njih trku su završili Španci kao prvoplasirani i Austrijanci na drugoj poziciji. U finalnoj trci za medalju, dali su svoj maksimum u tom momentu, i trku završili na četvrtom mestu i sa vremenom 6:33:98. Prvoplasirani su bili veslači Rumunije, srebro su osvojili Španci dok su bronzu osvojili Britanci koji su u samoj završnici trke uspeli da prestignu naše sjajne momke.

 

 

Miloš Vasić i Martin Mačković
Mačković i Vasić (foto: Veslački savez Srbije)

 

 

Prvog dana  Svetskog prvenstva u Račicama, na stazu je prva izašla Jovana Arsić, u disciplini skif (W1x) koja je u drugoj kvalifikacionoj grupi, trku završila vremenom 7:39:86 na trećem mestu što je bilo dovoljno za plasman u repesaž. Ispred nje bile su veslačice Holandije i Amerike. U repesažu bila je na drugoj poziciji, odmah iza Španjolke i direktno se plasirala u polufinale B. U polufinalnoj trci u petak plasirala se na šesto mesto vremenom 7:50:93 i uspela je da se izbori za B finale. Poslednjeg dana takmičenja, osvojila je 4. mesto u B finalu vremenom 7:42:28 i tim rezultatom se našla na desetoj poziciji najboljih veslačica na svetu.

 

 

Jovana Arsić na Olimpijskim igrama u Tokiju

 

 

i Aleksandar Beđik u dubl skul (M2x) prvu kvalifikacionu trku završili su uspešno. Oni su trećim mestom i vremenom 6:41:45 uspeli da se kvalifikuju u četvrtfinalnu trku, gde su sa vremenom 6:24:34 završili na 4. mestu u svojoj grupi. Ovaj rezultat bio je dovoljan za plasman u C polufinale, u kojem su trku završili kao drugoplasirani. Konačno, u trci C finala, naš dubl skul je zauzeo 3. mesto sa vremenom 6:27.86, što je bilo dovoljno za plasman na 15. poziciju najboljih veslača na svetu u ovoj disciplini.

 

 

Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović (foto: www.worldrowing.com)

 

 

U najbrojnijoj kategoriji na Svetskom prvenstvu, u muškom skifu (M1x), Srbiju je predstavio Viktor Pivač koji je u svojoj drugoj kvalifikacionoj grupi trku završio na 5. mestu, gde je sa vremenom 7:52:45 imao priliku da vesla u repesažu. Narednog dana, trku u repesažu završio je na četvrtom mestu, što ga je odvelo do F polufinala, koje je završio na 4. mestu sa vremenom 7:13:82. F finalnu trku je završio kao drugoplasirani (7:41:39), što je ukupno 31. mesto od 35 veslača.

 

 

Viktor Pivač (foto: www.worldrowing.com)

 

 

Ovo takmičenje bilo je i poslednje u međunarodnoj sezoni veslanja.