Olimpijske priče iz Vuokatija: Olimpijski duh na severu Finske

Parallax Leaf - OKS

Aktivnosti koje Olimpijski komitet Srbije sprovodi u cilju promocije olimpijskih vrednosti godinama unazad su prepoznate i nagrađivane i u domaćim i u međunarodnim okvirima.

 

Poslednje u nizu priznanja koje je Olimpijski komitet Srbije dobio, stiglo je od Evropskih olimpijskih komiteta. Projekat EOK-a “Evropski olimpijski mladi ambasadori”, koji je najvećim delom razvijen u okviru tima OKS koji se bavi promocijom olimpijskih vrednosti, sprovodi se i tokom Zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih u Vuokatiju. Upravo kao realizator ovog projekta u Vuokatiju se nalazi Mirjana Ivković, menadžer projekata i član tima OKS koji se bavi projektima promocije olimpijskih vrednosti.

 

Mirjana Ivković
Mirjana Ivković, Alumni Evropskih olimpijskih mladih ambasadora

Mirjana je bila jedan od učesnika ovog programa tokom Evropskog olimpijskog festivala mladih u Bakuu 2019. godine, kada je od strane Evropskih olimpijskih komiteta prepoznata kao veoma istaknut Mladi ambasador. Upravo to je dovelo do njenog imenovanja za realizatora projekta “Evropskih olimpijskih mladih ambasadora” u Finskoj.

Mirjana Ivković je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta 2018. godine bila odabrana za jednog od 81 “Mladih nosilaca promena” u međunarodnom olimpijskom pokretu i od tada je član tima Olimpijskog komiteta Srbije. Ona će tokom trajanja prvog dela EYOF-a u Vuokatiju deliti neka od svojih iskustava sa ovog događaja sa čitaocima sajta Olimpijskog komiteta Srbije, a mi u produžetku donosimo njen prvi tekst.

 

Olimpijski duh na severu Finske 20 godina kasnije

 

Dobrodošli u snegom pokriven Vuokati, grad na severu Finske. U Vuokatiju se trenutno održava prvi deo Zimskog Evropskog Olimpijskog Festivala Mladih, turnir u hokeju, na kojem učestvuje pet timova, domaćin Finska, Češka, Belorusija, Letonija i Rusija. Sva ostala takmičenja biće održana u martu naredne godine.

 

Inače, ovo nije prvi put da je Vuokati domaćin ovog događaja. Tačno pre 20 godina, 2001. godine u ovom gradu su organizovani Evropski olimpijski dani mladih, kako se prethodno zvao ovaj događaj.

 

Plamen mira, EYOF Vuokati 2022

 

U skladu sa time, organizatori su odlučili da plamen mira upale na istom mestu kao i 2001. godine.

 

Dan pred početak turnira, održana je Ceremonija otvaranja.  Iskreno, obzirom da se veći broj takmičenja održava u martu naredne godine, nisam mislila da će i sada, ali i u martu organizovati Ceremoniju otvaranja. Verujem da su predstavnici Finske, Češke, Letonije, Rusije i Belorusije zahvaljujući tome imali osećaj da se takmiče na olimpijskoj sceni. Upravo o tome sam i pričala sa generalnim sekretarom Organizacionog komiteta Vuokati 2022, Maritom Kaipanen, koja je inače bila u organizaciji ovog događaja i 2001. godine.  Ona kaže da su na taj način želeli da približe duh olimpizma mladim hokejašima, ali i da imaju nešto zajedničko sa sportistima koji će se takmičiti u martu.

 

Međutim za to će ostati uskraćeni takmičari u nordijskoj kombinaciji i ski skokovima, obzirom da će ta takmičenja biti održana u Lahtiju koji je od Vuokatija udaljen oko 450 kilometara. Međutim, mi bivši mladi ambasadori, kao i trenutni, imamo rešenje i za to. Ali, o tome u nekom narednom periodu. Ne mogu sada sve otkriti.

 

Najveći utisak za mene na ovoj ceremoniji otvaranja bio je svakako defile sportista. Međutim, čini mi se da čak ni muzika sa bine nije bila dovoljna da prikrije tišinu koja je zapravo bila prisutna. Publike je bilo jako malo. Ako ste pratili bilo koju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, znate da sportisti mašu publici. Sada to nije bila situacija. Ne zato što publici nije bilo dozvoljeno prisustvo, već jednostavno nije je bilo.  Ali, dobro ne može uvek sve biti kako želimo. 

 

Bio je jedan zanimljiv detalj  na samoj Ceremoniji otvaranja, kocke od leda u kojima su sveće, bile su poređane u prostoru, davale su utisak toplije atmosfere, nego što zapravo jeste. I ne, kocke leda se ne tope tako brzo zbog sveća, obzirom da je napolju ispod nule.

 

 

Što se tiče same organizacije, tu su mi mišljenja podeljena. Sama ceremonija je protekla bez problema, ali recimo što se tiče transporta, ne postoji da kažem „šatl“ bus koji u određeno vreme vozi do takmičarskog mesta. Već za svaki dan treba da se najavite gde idete i kada se vraćate, kako bi vam organizovali prevoz. Takmičenje se ne održava u Vuokatiju, već u Kajaniju koji je udaljen 30 kilometara, pa morate dan ranije sve da organizujete i da se nadate da ne morate da menjate plan.

 

U isto vreme održava se i sastanak Šefova misije za drugi deo EYOF-a koji će biti organizovan u martu, pa mi se čini da su organizatori više posvećeni tome. Ima tu još nekih nedostataka, ali verujem da je za Organizacioni komitet ovo generalna proba pred mart i da će do tada uspeti da nađu rešenje za sve probleme.

 

U međuvremenu je počeo i turnir u hokeju na ledu, prognoze kažu da su glavni favoriti Rusija i domaćin Finska, ali o tome ću više pisati sutra.