MOK i Organizacioni Komitet Tokio 2020 dogovorili mere za održavanje OI

Parallax Leaf - OKS

Krajem septembra održan je sastanak na kojem su predstavnici Međunarodnog Olimpijskog  Komiteta i Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju dogovorili niz mera koje će nastupajuće igre učiniti bezbednim za sve učesnike i one koji su uključeni u organizaciju.

Obraćajući se učesnicima sastanka, Tomas Bah je na početku istog istakao posvećenost Organizacionog komiteta Tokio 2020 i ponovio svoje uverenje da će igre u Tokiju biti jedne od najbolje organizovanih ikada. Bah je takođe napomenuo da će naredni period zahtevati maksimalnu fleksibilnost i kreativnost svih koji su uključeni u proces organizacije kako bi Igre bile što više prilagođene situaciji u kojoj se ceo svet nalazi izazvanoj virusom korona.

Predsedavajući Koordinacione Komisije Tokio 2020, Džon Kouts, istakao je da je usvojeno preko 50 mera koje će „značajno doprineti tome da se održe efikasne i bezbedne Igre“.

– Dugujemo javnosti da u potpunosti ispoštujemo dogovorene mere u ovim izazovnim vremenima i da nastavimo da radimo na tome da ih čak i poboljšamo. Pomeranje Olimpijskih igara je veliki izazov za ceo Olimpijski pokret i sada moramo pokazati kolektivnu posvećenost . „Tokijski model“ neće samo doneti igre koje će odgovoriti na pandemiju virusa korona, već će postati uzor i za buduće poduhvate – optimističan je Kouts.

Moguće mere koje mogu biti sprovedene u cilju sprečavanja širenja virusa korona podeljene su u 7 grupa i odnosiće se na: mere prilikom putovanja, fizičku distancu, zaštitu i čišćenje lične opreme, pripremu hrane i pića, testiranje, praćenje i izolaciju kao i na vakcinisanje.

MERE PREVENTIVE I TIM SRBIJE

Predsednik zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije prof. dr Dragan Radovanović istakao je da je naše rukovodstvo uključeno u razgovore o prevenciji širenja koronavirusa tokom Igara u Tokiju.

Radovanović takođe napominje da nema sumnju da će svi naši sportisti biti sigurni tokom trajanja takmičenja.

– Sigurno je da je na Organizacionom Komitetu Igara u Japanu, kao i na svima nama koji ćemo biti učesnici, velika odgovornost i da ćemo morati da se prilagodimo merama koje se budu sprovodile. U stalnom smo kontaktu sa organizatorima i upućeni smo u razvoj situacije, tako da ne sumnjam da ćemo svi zajedno odgovornim ponašanjem i pravim merama doprineti tome da Igre u Tokiju prođu u najboljem mogućem redu. Kao i uvek do sada, Olimpijski komitet Srbije će u saradnji sa nadležnim državnim institucijama dogovoriti i sprovesti sve mere preventive i zaštite naših sportista, kada za to dođe vreme. Najbitnije jeste da svi naši sportisti i ljudi iz misije odu zdravi u Tokio i da se u dobrom zdravlju i vrate u Srbiju. Uslovi za organizovanje igara biće specifični, ali mislim da će svi sportisti pronaći u tome dodatni motiv da postignu vrhunske rezultate – izjavio je Radovanović.

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021.

 

FOTO: International Olympic Committee/olympic.org