MOK: Zadovoljni smo procesom vakcinacije sportista pred Olimpijske igre

Parallax Leaf - OKS

Međunarodni olimpijski komitet je u najnovijem saopštenju istakao da je odziv nacionalnih olimpijskih komiteta, kada je u pitanju vakcinisanje sportista sve veći i veći, kao i da je Olimpijski komitet Srbije jedan od nacionalnih komiteta koji je pravovremeno reagovao i u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije među prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama .

 

MOK je napomenuo da vakcinacija sportista i članova delegacija nikada nije bila, niti će biti obavezna za učestvovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali da se snažno podržavaju svaki napori koji vode ka tome da što veći broj sportista koji se nađu u Japanu ovoga leta bude zaštićeno imunizacijom.

 

Primer Olimpijskog komiteta Srbije, koji je uz nacionalne olimpijske komitete Izraela, Meksika, Mađarske i Litvanije još u martu pokrenuo proces vakcinacije sportista, još jednom je istaknut kao primer pozitivne prakse.

 

Međunarodni olimpijski komitet takođe snažno podržava saradnju nacionalnih olimpijskih komiteta sa Vladama svojih zemalja, kako bi što veći broj sportista i članova delegacije bio vakcinisan pred put u Japan. Ističe se da je ovo jako bitno iz poštovanja prema domaćinima ovogodišnjih letnjih Olimpijskih igara, žiteljima Japana, ali i zbog zdravlja svih učesnika Igara.

 

Međunarodni olimpijski komitet je početkom maja objavio informaciju da je potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom Fajzer Bajontek u vezi sa donacijom vakcina za zaštitu od virusa COVID-19, kojima će se imunizovati učesnici Olimpijskih igara širom sveta. Nacionalni olimpijski komiteti će u saradnji sa Vladama svojih zemalja raditi na distribuciji dostupnih vakcina i određivati prioritete za proces imunizacije.

 

Trenutno je vakcinom zaštićeno blizu 75 odsto sportista i članova delegacija koji će biti smešteni u Olimpijskom selu tokom trajanja Igara, a iz Međunarodnog olimpijskog komiteta napominju da će prema najnovijim procenama, kada igre budu počele, taj broj biti preko 80 odsto.

 

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 23. jula do 8. avgusta. Olimpijski tim Srbije u ovom momentu broji 70 sportista koji će učestvovati na najvećem svetskom sportskom nadmetanju.