Održana konferencija za medije kojom je najavljena Evropska nedelja sporta

Parallax Leaf - OKS

Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta najavili su na konferenciji za medije, u beogradskom hotelu Hilton, Evropsku nedelju sporta koja će se po osmi put u Evropi, a peti put u Srbiji održati u periodu od 23. do 30. septembra.

 

 

na konferenciji za medije najavljena Evropska nedelja sporta

 

 

Događaj je pokrenut od strane Evropske unije, a osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života. Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Prošle godine za vreme Evropske nedelje sporta u Srbiji je organizovano 80 događaja u preko 20 gradova širom zemlje a učešće je u sportskim aktivnostima uzelo je preko 20.000 građana.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković istakao je da je 2022. godina proglašena za godinu mladih u Evropi i da je ove godine posebno važno da se kroz Evropsku nedelju sporta mladi zainteresuju za bavljenje fizičkom aktivnošću: „Zvanična statistika kaže da se u Srbiji samo 10% populacije starije od 30 godina rekreativno bavi sportom dok je među studentima taj broj još manji – samo 4%. Stanovništvo koje se redovno bavi nekim oblikom organizovanog sporta u Srbiji obuhvata samo 4,2% ukupnog stanovništva, i to su podaci koji bi sve trebalo da nas zabrinu. Ovo nisu novi podaci, već podaci od pre nekoliko godina. Ali je još alarmantnije to što se ova statistika nije mnogo promenila. I baš zato moramo da uložimo dodatne napore da preokrenemo negativne trendove i poražavajuće statistike kada je u pitanju fizička aktivnosti dece i mladih, a ovakve akcije upravo jesu jedno od najjačih metoda koje imamo.“

Maljković je dodao i da je rad na promociji sporta i edukaciji, kako mladih tako i onih starijih o značaju fizičke aktivnosti i zdravog načina života od ključne važnosti i da kao društvo imamo obavezu da damo svoj doprinos u prevazilaženju ovog problema.

 

„Međunarodni olimpijski komitet prepoznao je ovaj problem kao izuzetno važan i stavio ga na vrh prioriteta svoje delatnosti. Iz tog razloga, Olimpijska agenda 2020 kao strateški dokument globalnog razvoja Olimpijskog pokreta tretira ovu temu kroz jednu od svojih preporuka, te je upravo to još jedan od razloga zbog kojeg imamo obavezu da i kroz ovakvu vrstu događaja sport i zdrav način života približimo svim građanima Srbije“, rekao je Maljković i pozvao građane Srbije da se u narednim danima priključe nekoj od aktivnosti koje će se organizovati u gradovima širom zemlje u okviru Evropske nedelje sporta.

 

 

 

 

Milica Đuričić, potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijska šampionka u tekvondou sa Olimpijskih igara u Londonu 2012 i Tokiju 2020 upoznala je predstavnike medija sa ovogodišnjim programom Evropske nedelje sporta napominjući da će se sportski događaji u poslednjoj nedelji septembra održati u preko 30 gradova širom zemlje.

Zvanični početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji obeležiće se 23. septembra, kada će biti održan veliki broj događaja širom Srbije. Beograd, Zaječar, Zrenjanin, Bor, Sombor, Pirot, Aranđelovac, Požarevac, Pančevo i Knjaževac biće domaćini Sportskog izazova, a istog dana u našem glavnom gradu održaće se i Školski sportski dan i početak Sajma sporta na Adi Ciganliji.

Kao i prethodnih godina, u Beogradu će biti održani BeActive noć i BeActive noćna trka na Tašmajdanu. Ovaj festival sporta praćen muzikom i velikim brojem svetlosnih efekata biće održan u subotu, 24. septembra u jednom od najlepših beogradskih parkova. Iste večeri zvanično će početi TreninGO izazov „Trčim za školu“ koji će trajati do kraja oktobra.

Centralni događaj ove godine biće održan u nedelju, 25. septembra u Silosima Beograda. Urban Sport Fest ponudiće svim zainteresovanim posetiocima veliki broj interesantnih sadržaja koji postaju sve popularniji. Urbani sportovi su u velikoj ekspanziji i kod nas i u svetu, a sada će svi koji u nedelju dođu u Silose, moći da se oprobaju u velikom broju novih urbanih sportova kao što su brejkdens, parkur, freestyle basket i mnogi drugi.

U saradnji sa Savezom za školski sport, organizovaće se „Školski sportski dan“ u Beogradu, Vršcu, Kragujevcu i Novom Pazaru, kao i akcija „Budi aktivan i kreativan“ koja će uključiti brojne ruralne škole širom Srbije u okviru „Školske nedelje sporta“.

Njegova ekselencija Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji rekao je: „Pored koristi koje ima za naše zdravlje, bavljenje sportom takođe razvija kod svakog pojedinca solidarnost i inkluzivnost, vrednosti koje su ujedno i kamen temeljac Evropske unije. Srbija kao uspešna i ponosna sportska nacija ima sve razloge da iskoristi sve prilike koja nedelja sporta pruža. Kao i prethodnih godina, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine sporta i su napravili sjajan, vrlo bogat program sa aktivnostima koje će se dešavati u Beogradu i u još 30 gradova širom Srbije u kojima će deca, roditelji, i stariji moći da uživaju i otkrivaju različite sportove. Što se tiče Delegacije Evropske unije, mi smo tome pridodali jedan poseban basket izazov koji smo nazvali „Put oko Evrope“. Najuspešnijim strelcima ćemo dodeliti vredne nagrade“- rekao je Žiofre.

„Naša uloga i zadatak je da tokom cele godine omogućimo svim građanima da imaju mogućnost da se bave sportom i da promovišemo zdrave stilove života. Na nama je da učinimo da svakog dana naša najveća porodica – porodica sporta, bude sve veća. Koliki je značaj bavljenja sportom, pokazujemo ne samo u ovoj nedelji kada se borimo sa drugim zemljama u okviru Evrope koje učestvuju u organizovanju Evropske nedelje sporta, već i pokazujemo koliko Srbija jeste zemlja sporta. Želimo da pokažemo kako razmišljamo danas o budućnosti, kako promovišemo zdrave stilove života, i kako svaki dinar uložen u sistem sporta omogućava manje finansijskog ulaganja u zdravstvo“, istakao je Ministar omladine i sporta, gospodin Vanja Udovičić i pozvao sve građane Srbije da se pokrenu i podrže Evropsku nedelju sporta.

 

Više informacija o Evropskoj nedelji sporta i događajima koji su planirani širom Srbije, a koji se realizuju uz pomoć programa Evropske unije Erasmus+ možete pronaći na sajtu: www.evropskanedeljasporta.rs.