Najuspešnija sportistkinja Srbije za 2023. godinu – Ivana Španović

Parallax Leaf - OKS

U petak, 2. februara 2024. godine, jubilarni 30. put zaredom, Olimpijski komitet Srbije proglasio je najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2023. godini na svečanosti koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Titulu najuspešnije sportiskinje Srbije za 2023. godinu, po četvrti put, ponela je kraljica srpske atletike IVANA ŠPANOVIĆ.

 

 

Ivana Španović je donela našoj zemlji prvo zlato u istoriji svetskih šampionata na otvorenom. U Budimpešti je zadivila planetu rezultatom 7 metara 14 centimetara. Osvojila je zlatnu medalju uz lični i nacionalni rekord.

 

Posle dve bronze, u Moskvi 2013. i Pekingu 2015, konačno je dospela tamo gde odavno zaslužuje da bude – na svetskom tronu u skoku udalj.

 

Naša atletska heroina je u martu 2023. godine osvojila i četvrto odličje na evropskim prvenstvima u dvorani. U Istanbulu je skočila do bronze (6,91 m).

 

Učešće na Olimpijskim igrama u Parizu osigurala je već u julu na mitingu Dijamantske lige u Monaku. Ispunila je normu (6,86 m) i nakon toga se maksimalno posvetila sledećem cilju.

 

A taj cilj ostvarila je u Budimpešti kada je svoju zemlju postavila na centralno mesto atletske mape sveta. U septembru je sa tri zlatne medalje na mitinzima u Kini, Belgiji i Americi ponovo osvojila Dijamantsku ligu.

 

Ivana Španović je po četvrti put izabrana za najuspešniju sportistkinju Srbije.

 

Ivana Španović
Ivana Španović i Božidar Maljković

 

Trofej Ivani Španović dodelio je predsednik OKS, gospodin Božidar Maljković. „Goran i ja smo za 14 godina uspeli da oživimo mnogo snova i mislim da je ostalo još malo strpljenja u nama, da izdržimo još par meseci do Pariza, i da probamo da oživimo i naš najveći, zlatni san. Izuzetno mi je velika čast što sam ovde večeras četvrti put. Želim da se dubokom naklonim svim svojim sportskim prethodnicima koji su pronašli svoje mesto u hramu sporta, Olimpijskom komitetu Srbije. Oni su svojim sportskim i ljudskim veličinama i dostignućima ostavili i nama potvrdu da i mi možemo da sanjamo velike snove. Kako su Olimpijske igre samo par meseci od nas, želim lake dane junacima, nema lakih pobeda, ima samo velikih bitki“, izjavila je naša atletska heroina Ivana Španović.