Odložene Olimpijske igre mladih Dakar 2022

Parallax Leaf - OKS

Međunarodni olimpijski komitet u saradnji Organizacionim komitetom Olimpijskih igara mladih u Dakaru, a nakon razgovora predsednika MOK-a, gospodina Tomasa Baha i predsednika Senegala, gospodina Maki Sala, doneo je odluku da se Olimpijske igre mladih Dakar 2022. odlože za 2026. godinu.

Odlaganje Dakara 2022. omogućava MOK-u, Nacionalnim olimpijskim komitetima i Međunarodnim federacijama  da bolje planiraju svoje aktivnosti, na koje je snažno uticalo odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju.

Istovremeno, Senegalu omogućava odlične pripreme za Olimpijske igre mladih. Dvojica lidera, koji su pohvalili dosadašnji napredak, zajednički su obnovili poverenje u predsednika Dakara 2022. Mamadou Diana Ndiaie, člana MOK-a u Senegalu, i obojica ostaju potpuno posvećeni ostvarenju velikog uspeha ovih Olimpijskih igara mladih, prvom olimpijskom događaju ikada u Africi.

MOK i Senegal razumeju da je ova vest razočaravajuća za mnoge mlade sportiste. Ovaj sporazum rezultat je velikog opsega operativnih izazova sa kojima se suočavaju MOK, Nacionalni olimpijski komiteti i međunarodni finansijski fond nakon odlaganja Olimpijskih igara Tokio 2020, te je odluka o odlaganju Olimpijskih igara mladih Dakar 2022. doneta je kao posledica globalnih dešavanja te odgovornog delovanja Organizacionog odbora i Vlade Senegala.

“Ovaj sporazumni dogovor predstavlja međusobno poverenje Vlade Senegala i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Želim da izrazim iskrenu zahvalnost predsedniku Senegala, gospodinu Maki Salu, velikom prijatelju i pristalici olimpijskog pokreta na izuzetnom odnosu poverenja i kvaliteta. Uveren sam da ćemo zajedno organizovati fantastične Olimpijske igre mladih Dakar 2026. za Senegal, ceo afrički kontinent i sve mlade sportiste sveta” rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospodin Tomas Bah.