Održan žreb za muški odbojkaški turnir na Olimpijskim igrama Pariz 2024

Parallax Leaf - OKS

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije igraće na Olimpijskim igrama u Parizu u A grupi sa Francuskom, Kanadom i Slovenijom, odlučeno je danas žrebom u poljskom Lođu. U B grupi igraće Poljska, Egipat, Brazil i Italija, a u C grupi Japan, Nemačka, Argentina i SAD.

 

 

Takmičenja u odbojci na Olimpijskim igrama će se odigrati u dvorani „Južni Pariz 1“ u pariskom 15. arondismanu.

 

Odbojkaški turnir na XXXIII Olimpijskim igrama 2024. u Parizu u konkurenciji odbojkaša odigraće se od 27. jula do 10. avgusta.

 

Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama je promenjen, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u 3 grupe sa po 4 selekcije.

 

Plasman u četvrtfinale izboriće po 2 prvoplasirane reprezentacije iz 3 grupe, kao i 2 najbolje trećeplasirane selekcije.

 

Po završetku takmičenja po grupama, napraviće se tabela 8 selekcija koje su se plasirale u četvrtfinale, na osnovu rezultata u grupama, da bi se dobio raspored četvrtfinalnih utakmica, odnosno projektovanog polufinala. Prilikom određivanja tabele, prva tri mesta će pripasti pobednicima grupa na osnovu njihovih rezultata, pa zatim 3 drugoplasirane reprezentacije po istim kriterijumima, i na kraju dve najbolje trećeplasirane selekcije.

 

Na osnovu tabele, u četvrtfinalu će igrati najuspešniji pobednik grupe i druga najbolja trećeplasirana selekcija i tako redom.

 

Kao i do sada, u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača. FIVB je saopštio da je nakon dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućio, prvi put u istoriji, da se na spisak za Olimpijske igre uvrsti 13. odbojkašica, odnosno odbojkaš, koji mogu zameniti igračicu ili igrača iz medicinskih razloga.