Održana “Be Active noć” u Tašmajdanskom parku

Parallax Leaf - OKS

Večeras je u Tašmajdanskom parku u okviru Evropske nedelje sporta održana „Be Active noć“, događaj koji je okupio veliki broj ljubitelja sporta svih generacija koji su uživali u nekoj od mnogobrojnih sportskih radionica i velikoj BeActive noćnoj trci.

 

Tašmajdanski park je kao i prethodne dve godine u ovo vreme bio u znaku Evropske nedelje sporta. „Be Active noć“ okupila je rekreativce koji su se u jedinstvenoj atmosferi parka u srcu grada oprobali u nekoj od fitnes, atletskih i streetworkout aktivacija.

 

 

Za najmlađe učesnike su organizovani sportski poligoni, Olimpijski čas i body painting radionice, a za posetioce „trećeg doba“ organizovan je poseban program vežbanja. Tokom nekoliko sati programa na bini su se smenjivali instruktori različitih fitnes programa koji su posetiocima demonstrirali svoje aktivnosti sa ciljem da ih podstaknu na svakodnevno bavljenje sportom.

 

Događaj su otvorili Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti Olimpijskog komiteta Srbije, Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta i Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

 

 

Nataša Janković je na početku obraćanja upoznala prisutne sa programom koji je uz sjajnu saradnju sa više sportskih organizacija spremljen za „Be Active noć“ u Tašmajdanskom parku i istakla da Evropska nedelja sporta svake godine ispuni svoj cilj i animira veliki broj građana da budu fizički aktivni.

– Dobrodošli na „Be Active noć“ koju organizujemo treći put u okviru Evropske nedelje sporta na ovom istom mestu. Večeras smo spremili program za sve uzraste i nadamo se da ćete svi uživati, kako najmlađi, tako i naši sugrađani „trećeg doba“ za koje je takođe spremljen poseban program. Osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života i drago mi je što već četvrtu godinu zaredom to uspevamo kroz projekat Evropska nedelja sporta – rekla je Nataša Janković.

 

Darko Udovičić se zahvalio svima koji su uzeli učešće u programima „BeActive noći“ i pozvao ih da budu aktivni tokom cele godine.

– Već četvrti put organizujemo Evropsku nedelju sporta u Srbiji uz odličnu saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije koji je koordinator projekta zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta. Izuzetno nam je drago što uspevamo da animiramo građane svih generacija da budu aktivni i očuvaju svoje zdravlje kroz bavljenje fizičkom aktivnošću. Želim Vam da uživate u večerašnjem programu i budete aktivni svakodnevno – rekao je Udovičić prilikom svog obraćanja.

Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji istakla je da je upozoravajuća statistika o fizički neaktivnim građanima širom Evrope podstakla Evropsku komisiju da pokrene projekat Evropske nedelje sporta koji je do sada u toku sedmogodišnjeg postojanja izveo na sportska igrališta i mesta za rekreaciju više miliona građana Evrope.

– Jako mi je drago što sam danas sa svima vama ispred Delegacije EU u Srbiji. Uvek ističemo koliko je fizička aktivnost bitna u životu svakog čoveka, i zato večeras iz Tašmajdanskog parka šaljemo poruku „Be Active“. Budite aktivni i uživajte u sportu koji će poboljšati kvalitet vašeg života. I ove godine podržavamo TreninGo izazov „Trčim za školu“ u kojem ćete moći svi da učestvujete i da donirate svoje kilometre nekoj od 10 škola, koju ćemo nagraditi vrednim nagradama i sportskim rekvizitima. Pozivam Vas sve da preuzmete aplikaciju TreninGo, jer izazov počinje u ponedeljak 27. septembra – istakla je zamenica Šefa Delegacije EU u Srbiji.

 

TreninGo izazov „Trčim za školu“ pokrenut je pre dve godine za vreme trajanja Evropske nedelje sporta kao projekat humanitarnog karaktera osmišljen tako da svako uz pomoć TreninGO aplikacije Olimpijskog komiteta Srbije može donirati svoje pretrčane kilometre nekoj od deset škola u Srbiji kojoj je potrebna pomoć kako bi unapredila nastavu fizičkog vaspitanja. Tri škole koje do 15. novembra budu sakupile najveći broj pretrčanih kilometara biće nagrađene od strane Evropske unije sportskom opremom i rekvizitima.

 

 

Tokom večeri je u saradnji sa Beogradskim trkačkim klubom (BRC) održana „Be Active noćna trka“ koja je imala formu štafetne trke u paru 2x800m. Ova trka je nosila simbolični naziv „Prevaziđi prepreke“. Glavni cilj trke je da se ukaže na izgovore i probleme koje ljudi prevazilaze da bi ostali aktivni, kao što su stid, krivica, stres i prezatrpanost poslom. Zagrevanje takmičara pred trku vodila je ambasadorka Evropske nedelje sporta, fitnes entuzijasta Nela Bunčić.

 

BeActive noć je događaj koji je organizovan u okviru Evropske nedelje sporta, događaja pokrenutog od strane Evropske komisije. Nacionalni koordinatori manifestacije za našu zemlju su treću godinu za redom Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Više informacija možete pronaći na sajtu.

Priprema i realizacija događaja izvedeni su skladu sa preporukama i merama Vlade Republike Srbije i kriznog štaba u vezi sa epidemijom virusa Covid-19.