Održana V sednica Skupštine OKS

Parallax Leaf - OKS

V redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održana je danas po prvi put korišćenjem video konferencijske veze. Usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj Nadzornog odbora za 2019. godinu, kao i finansijski plan i plan rada za tekuću, 2020. godinu.

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković iskoristio je priliku da u svom uvodnom obraćanju pozdravi sve članove Skupštine i da se zahvali prisutnima na učešću na sednici putem novih tehnologija: „Sednicu ovoga puta održavamo virtuelnim putem po preporuci Međunarodnog olimpijskog komiteta i po ugledu na delovanje velikog broja nacionalnih olimpijskih komiteta. Smatrali smo da ovog puta najbezbednije da naše godišnje okupljanje održimo putem video konferencije, obzirom da su nam zdravlje i bezbednost svih naših članova najbitniji,“ rekao je, pored ostalog, u svojoj uvodnoj reči Maljković.

„Suštinu rada Olimpijskog komiteta Srbije čine sportski programi, a među njima je svakako najvažniji Olimpijski program „Tokio 2020“. U prethodnoj godini, kroz ovaj program finansirano je 103 sportista iz 15 individualnih sportskih grana, odnosno 8 ekipa iz 4 timska sporta. Kao rezultat ovakvog pristupa, kao rezultat rada u protekloj godini u olimpijskim disciplinama  osvojene su: 4 medalje na svetskim prvenstvima, 17 medalja na Evropskim prvenstvima, a na drugim Evropskim igrama u Minsku osvojeno je šest medalja“, rekao je Maljković.

 

Predsednik Maljković istakao je i važnost postojanja sponzorskog pula u vidu obezbeđivanja finansijskih sredstava za aktivnosti i pripreme naših sportista, a bez čije pomoći realizacija mnogobrojnih projekata ne bi bila moguća.

 

U kontekstu predolimpijske 2020. godine, predsednik OKS je rekao: „Svi kapaciteti sa kojima ova kuća raspolaže, i ljudski i finansijski, bili su kao i do sada stavljeni u funkciju sportista i podržavanja njihovih sportskih programa sa idejom ostvarivanja glavnih ciljeva, a to su: podizanje sportskog rezultata sa akcentom na postavljanje vrhunskih plasmana u Tokiju naredne godine, kvalifikovanje što većeg broja sportista za Igre i stabilno finansiranje programa identifikovanih olimpijskih nada za Pariz 2024. godine,“ rekao je Maljković.

 

Maljković je rekao da su programi olimpijskog obrazovanja važan deo delovanja OKS: „Olimpizam kao platforma propagira kreiranje boljeg sveta kao mesta za život celog čovečanstva. Čista i plemenitija ideja od Olimpizma ne postoji i zato u teškim vremenima u kojima su vrednosti poljuljane i kompromitovane, želimo da Olimpijski komitet Srbije u ovoj godini još više proširi dijapazon aktivnosti Olimpijskog obrazovanja u celoj Srbiji, u čemu u prilog govori veliki broj projekata koje organizujemo u domenu Olimpijskog obrazovanja.“