Olimpijski dan u subotu, 4. juna u HAJD parku!

Parallax Leaf - OKS

Na konferenciji za medije održanoj u Olimpijskoj kući, najavljen je ovogodišnji „Olimpijski dan“. Pod sloganom „U susret Mediteranskim igrama“, „Olimpijski dan“ će se održati 4. juna sa početkom u 12 časova, na Trim stazi u beogradskom HAJD parku.

 

Nataša Janković, Božidar Maljković i MIlan Aleksić

 

Ovaj događaj organizuje se u svim zemljama sveta povodom obeležavanja rođendana Međunraodnog olimpijskog komiteta, a u našoj zemlji će biti proslavljen po 28. put.

 

 

Podsticanje građana na fizičku aktivnost u prirodi, promovisanje porodičnih vrednosti, zdravog načina življenja i zaštite životne sredine, kao i popularizacija Olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha osnovni su ciljevi „Olimpijskog dana“.

 

Milan Aleksić, vaterpolista i promoter Olimpijskog dana 2022

 

Ove godine u ulozi promotera Olimpijskog dana našao se Milan Aleksić, proslvaljeni vaterpolista i veliki sportista koji je sa našom vaterpolo reprezentacijom osvojio dve zlatne olimpijske medalje (Rio 2016 i Tokio 2020), kao i bronzanu olimpijsku medalju u Londonu 2012. On je iskoristio priliku da kaže da će on i njegova porodica biti u Hajd parku u subotu i pozvao građane da dođu u što većem broju. „Kao sportista, smatram da imam posebnu odgovornost da pozovem sve ljude da budu fizički aktivni i da urade nešto dobro za svoje zdrvlje, da iskoriste Olimpijski dan da istrče neku od trka ili da probaju neku drugu fizičku aktivnost ili sport.“

 

Božidar Maljković, predsednik OKS

 

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, zahvalio se svim partnerima Olimpijskog komiteta Srbije na podršci u organizaciji Olimpijskog dana i pozvao sve zainteresovane da se priključe proslavi rođendana Međunarodnog olimpijskog komiteta u Hajd parku u subotu: „Olimpijski dan je sjajna prilika da se podsetimo koliko je lepo provesti vreme u prirodi, u društvu porodice i prijatelja, posebno uz bavljenje fizičkom aktivnošću. Posebno smo ponosni i srećni što iz godine u godinu uspevamo da animiramo veliki broj porodica da učestvuju u porodičnoj trci i na taj način uvode zdrave navije u svoj život.“

 

U Hajd parku će biti organizovane trke za decu do 4, 8 i 12 godina, trka za osobe sa invaliditetom, trka zadovoljstva na 3600 metara, kao i porodična i štafetna trka. U štafetnoj trci učestvovaće štafeta Olimpijskog komiteta Srbije i kompanije članice sponzorskog pula Olipijskog komiteta Srbije.

 

Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti OKS

 

Ove godine na Olimpijskom danu biće promovisana i mobilna apllikacija za vežbanje „TreninGo“ Olimpijskog komiteta Srbije, prva sportska aplikacija za samostalno vežanje na našim prostorima koja se besplano može preuzeti iz App Store, kao i Google Play. Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti OKS rekla je da će učesnici Olimpijskog dana u sklopu promocije TreninGo aplikacije biti u prilici da u Hajd parku vežbaju i upoznaju se sa mogućnostima koje ova aplikacija nudi. Ovom prilikom ona je najavila i „TreninGo Izazov“ tokom kojeg će se Olimpijski dan obeležiti širom naše zemlje. Korisnici aplikacije će imati priliku da izaberu trku po svojoj meri, trku na 5 km, 10 km ili 21 km. Najbržih 200 učesnika (100m, 100ž) u svakoj trci biće nagrađeni majicom i diplomom „Olimpijski dan“. Pripremili smo i posebne nagrade Olimpijskog tima Srbije za najbolja vremena, kao i za kategorije iznenađenja. Izazov će trajati od 4. do 23. juna.

 

Božidar Maljković i Milan Aleksić

 

Poseban segment Olimpijskog dana ove godine biće promocija sportova čiji sportisti će ovog leta nastupati za Srbiju na Mediteranskim igrama koje se održavaju u alžirskom gradu Oranu od 25. juna do 6. jula. Svi učesnici i posetioci Olimpijskog dana imaće prilike da se oprobaju u nekom od sportova koji će imati svoju demonstraciju na ovom događaju.

 

Kao i prethodnih godina Olimpijski komitet Srbije će za sve učesnike obezbediti majice Olimpijskog dana. Najmlađi učesnici dobiće i učesničke diplome sa potpisima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Srbije.

 

Predstavnici sponzorskog pula OKS, kompanije „Coca Cola“, „Zlatiborac“ i „Jaffa“ pripremiće po dva paketa svojih proizvoda za dve najbrojnije porodice koje će učestvovati u porodičnoj trci.