Olimpijskim časom u Vršcu završena Evropska nedelja sporta

Parallax Leaf - OKS

U poslednjih sedam dana, u okviru Evropske nedelje sporta, u preko 20 gradova širom zemlje održano je više od 60 događaja! Poslednja dva dana sportske nedelje obeležila su dva Olimpijska časa, održana u Aranđelovcu i Vršcu.

Olimpijski čas ima za cilj da učesnike upozna sa olimpijskim vrednostima. Kroz veliki broj organizovanih radionica deca su sticala znanja o istoriji Olimpijskih igara, olimpijskim simbolima i sportovima, kao i znamenitim sportistima – olimpijskim herojima današnjice. U okviru Olimpijskog časa bile su realizovane i TreninGO radionica, Olimpijska bajka, Olimpijsko igralište i tribina sa sportistom.

Program Olimpijski čas osmišljen je kao niz obrazovnih interaktivnih radionica koje se realizuju kroz 5 stanica koje simbolizuju 5 kontinenata i 5 olimpijskih vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom: radost igre, fer-plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha tela i uma. Kroz tribinu sa uspešnim sportistom, učesnici su bili u prilici da saznaju prednosti bavljenja sportom iz njihovog ugla kao i zašto je bitno poštovati olimpijske vrednosti kako u sportu tako i u svakodnevnom životu. U čitav program uključeni su najmlađi osnovnoškolskog uzrasta koji su imali priliku da kroz Olimpijsku priču saznaju više o Olimpijskim igrama i vrednostima kojih se treba pridržavati u životu. Na TreninGO radionici, školarci su u bili u  mogućnosti da vežbaju uz nadzor profesionalnog trenera i oprobaju svoje veštine u sportskom poligonu.

Sa decom u Arnađelovcu družila se svetska prvakinja u karateu,  Jovana Preković, dok su učesnici Olimpijskog časa u Vršcu imali prilike da se druže i upoznaju sa plivačicom kvalifikovanom za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine, Anjom Crevar.

Na Olimpijskom času u Aranđelovcu, karatistkinja Jovana Preković sa decom je podelila priču o svojim sportskim počecima i dodala: „Pozvala bih vas sve da se opredelite za neki sport. Sport će vas učiniti jačim i zdravijim i uvek spremnim za nove izazove!“

Anja Crevar, plivačica kvalifikovana za Olimpijske igre u Tokiju, pozvala je svu decu u Vršcu da se bave sportom i tom prilikom dodala: „Nadam se da ćete danas uživati u brojnim sportskim aktivacijama i da ćete naučiti nešto novo o olimpizmu i olimpijskim vrednostima“.

Priprema i realizacija događaja izvedeni su skladu sa preporukama i merama Vlade Republike Srbije i kriznog štaba u vezi sa epidemijom virusa Covid-19.