Olimpijsko srce 2021 – Profesor dr Dragan Gaga Radovanović

 

„Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić“ za 2021, prof. dr Dragan Radovanović

 

Profesor dr Dragan Gaga Radovanović rođen je 27. avgusta 1960. godine u Beogradu, gde je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, nakon čega je upisao Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu koji je završio za manje od pet godina kao jedan od najboljih studenata. Njegova impresivna profesionalna i akademska karijera odlikuju se vanserijskim uspesima i rezultatima od kojih svaki naredni prevazilazi prethodni. Još tokom studija bio je demonstrator, a na svom putu do zvanja redovnog profesora Medicinskog fakulteta uspeo je da ostvari zvanje najmlađeg profesora u istoriji Katedre za hirurgiju sa anesteziologijom ove prestižne visokoškolske institucije. Kroz svoju akademsku karijeru, podučavajući studente i buduće lekare, postao je autor preko 150 bibliografskih jedinica u domaćoj i inostranoj literaturi, preko 50 radova u celini, 92 izvoda, više poglavlja u više različitih udžbenika iz Hirurgije, samostalni je autor stručne monografije, mentor je većeg broja završenih diplomskih, magistarskih i doktorskih radova i teza, kao i specijalizacija i subspecijalizacija.

 

Celu svoju profesionalnu karijeru proveo je na Klinici za hirurgiju Kliničko – bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju gde je od početka svog angažmana postavljao nove standarde i uvodio nove i revolucionarne operativne procedure koje su i njegovu kliniku i njega izdvajale kao jedinstvene i nezamenljive. U svojoj profesionalnoj karijeri, dr Radovanović je, ne zapostavljajući svoju primarno zvanje vrhunskog hirurga, obavljao čitav niz rukovodećih funkcija u bolnici „Dr Dragiša Mišović“ – od načelnika odeljenja do vršioca dužnosti direktora bolnice.

 

Gaga Radovanović

 

Profesor Radovanović je hirurg prepoznat i veoma uvažavan i izvan granica naše zemlje. Više puta je boravio u inostranstvu na stručnim usavršavanjima u Nemačkoj, Italiji, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama…

 

Skoro 20 godina nalazi se na mestu Predsednika Crvenog krsta Srbije koji je pod njegovim vođstvom postao jedna od najjačih Nacionalnih društava u Evropi, prema ocenama međunarodnih organizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

 

Profesor Radovanović nosilac je najviših državnih priznanja, Ordena Nemanje prvog reda i Ordena jugoslovenske zastave.

 

prof. dr Dragan Gaga Radovanović (foto: Crveni krst Srbije)

Uporedo sa primarnim profesionalnim poslom, nalazio je vremena i kapaciteta da se bavi još jednom oblašću u medicini, a to je medicina sporta. I bez obzira što on voli da naglasi da se medicinom sporta bavi iz ljubavi i zadovoljstva, činjenica da je u dva navrata bio i zamenik Šefa Katedre za Sportsku medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu govori da je, kao i u svemu drugom što radi, i ovom segmentu, pristupio sa maksimalnom profesionalnom posvećenošću i pažnjom.

 

I sve ovde navedeno je tek minimalni segment profesionalnih i akademskih dostignuća profesora Gage Radovanovića. Uprkos tome, i više je nego dovoljno da bi se sagledalo o kakvom se stručnjaku radi.

 

Na mestu predsednika Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta nalazi se od 2005. godine i tu funkciju uspešno obavlja do današnjeg dana, uporedo sa mestom predsednika Medicinske komisije Košarkaškog saveza Srbije gde se nalazi od 2001. godine. Bio je šef medicinskog tima na više Olimpijskih igara, Mediteranskih igara i drugih takmičenja koji se nalaze u sistemu međunarodne olimpijske porodice. Pored toga, kao lekar pratio je našu košarkašku reprezentaciju kroz sve njene najveće uspehe u poslednje dve decenije. Učestvovao je u medicinskom delu organizacije velikog broja najvećih takmičenja koja su organizovana u našoj zemlji u poslednjih 20 godina. U nekoliko mandata bio je, ili i dalje to jeste, član Medicinske komisije FIBA, član Lekarske komisije ULEB i Medicinske komisije CEV (Evropske odbojkaške konfederacije).

 

 

Ipak, ovi izvodi iz profesionalne biografije doktora Radovanovića, ma koliko izgledali nedostižni, mali su u odnosu na ljudske i moralne kvalitete ovog čoveka. Dragan Radovanović, ili kako ga svi u svetu sporta znaju – Gaga, je oličenje poštenog, dobrog, moralnog čoveka i stručnjaka koji ceo svoj život živi u skladu sa načelima i vrednostima na kojima počiva Olimpijski pokret. Njegova dostignuća u svetu sporta, a mnogo ih je, nisu došla kao posledica njegove potere za tim dostignućima, već kao rezultat njegovog nesebičnog činjenja za druge, neskrivene požrtvovanosti i iskrene posvećenosti sportistima i ljudima iz sveta sporta.

 

Za više decenija njegovog volonterskog angažovanja na različitim funkcijama, ali i zaduženjima, teško je prebrojati sve sportiste, sadašnje i bivše, koji su mu se obratili za pomoć. I nikada se nije dogodilo da neko od njih nije dobio stručnu, ljudsku i svaku drugu pomoć od dr Radovanovića.

 

prof. dr Dragan Gaga Radovanović (foto: twitter/Crveni krst Srbije)

 

Humanista, čovek koji voli sport i voli ljude, rođen da svet učini boljim mestom za život, godinama unazad je nezaobilazan i nezamisliv deo svih važnijih i najvažnijih uspeha našeg vrhunskog sporta. Omiljen je i uvažen podjednako među sportistima, trenerima i sportskim radnicima i funkcionerima.

 

Ova nagrada može se bez ikakvog preterivanja poistovetiti sa Gagom Radovanovićem. On je čovek koji je postavio teško dostižne profesionalne, etičke i ljudske standarde u medicini sporta u našoj zemlji. To je uradio svojom stručnošću, posvećenošću i načinom života i odnosom prema svakom ko mu se obratio. Zbog svega navedenog, profesor dr Dragan Gaga Radovanović jeste Olimpijsko srce.