XXV ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Milano Kortina 2026

Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Italija
Grad domaćin: Milano / Cortina
Datum održavanja: 6. feb - 22. feb 2026.

Vizija Milana Kortine 2026

 

 

Kandidatura Milana i Kortine 2026 u potpunosti prihvata Olimpijsku agendu MOK-a 2020, stavljajući dugoročne razvojne strategije i izazove gradova i regiona domaćina u centar.

Ove Igre doprineće zlatnoj deceniji olimpijskog i paraolimpijskog sporta, stavljajući Milano i Kortinu pored drugih vodećih svetskih gradova, kako bismo pomogli da se Igre ponovo pozicioniraju u modernom društvu.

Izbor mesta je u potpunosti usklađen sa ambicijom severne Italije da postane svetski centar za zimske sportove. Igre će pokazati kvalitet odabrane sportske infrastrukture i pomoći u ulaganju i renoviranju onih objekata kojima su potrebna ulaganja.

Igre će takođe doprineti većoj saradnji u celom alpskom makroregionu, poboljšanju atraktivnosti planina kao mesta za život i preokretanju trenda depopulacije.

Konačno, Igre su jedinstvena prilika da se prikaže italijanski stil dizajna koji je doveo do toga da je brend „Made in Italy“ („Napravljeno u Italiji“) postao sinonim za izuzetnost širom sveta.

 

Održivost i nasleđe

 

Milano i Kortina žele da nadograđuju svoje jake ekološke akreditive i koriste Igre da ubrzaju planove održivosti, tako što će premašiti ISO 20121: Sistem upravljanja održivošću događaja.

Master plan je zamišljen da minimizira uticaj na životnu sredinu, zahvaljujući širokoj upotrebi postojeće infrastrukture. Strateška procena uticaja na životnu sredinu za Zimske olimpijske igre u Milanu i Kortini 2026. obezbediće da se uzmu u obzir ekološka pitanja, uz koherentan program angažovanja svih zainteresovanih strana.

Vizija nasleđa je da se iskoristi „moć Igara“ kao katalizator za realizaciju dugoročnih strateških planova, identifikovanjem četiri prioritetne teme: sport, društvo, ekonomija i ekologija.

Stalni forum za održivost i nasleđe će odmah biti uspostavljen da koordiniše sve organizacije koje su odgovorne za isporuku nasleđa, kroz sveobuhvatan program nasleđa, sa kvantifikovanim indikatorima i jasnim praćenjem i evaluacijom.

Generacija 2026 će se redovno baviti sportom, reciklirati tri četvrtine otpada koji proizvede, koristiti samo održiva prevozna sredstva, koristiti sport za razumevanje kulturne raznolikosti i rašće u inkluzivnijem i integrisanijem društvu.

 

(Izvod iz Strategije Orgnizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara Milano Cortina 2026, tekst preuzet sa www.olympics.org)