Poruka predsednika OKS Božidara Maljkovića srpskim sportistima: Daj najviše što možeš tog dana i mirno spavaj

Parallax Leaf - OKS

Tačno godinu dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu, a tim povodom predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, poslao je poruku srpskim sportistima i istakao da Igre brzo dolaze, kao i da veruje da će veliki broj sportista tek obezbediti plasman na ovo takmičenje.

 

Božidar Maljković

 

Godinu dana je malo vremena, začas isteče. Računajući turnire, povrede, vikende, to veoma brzo dolazi. Moja poruka sportistima je ona koju sam poslao prvog dana i koju su naši sportisti 100 odsto poštovali – daj najviše što možeš tog dana i mirno spavaj“.

 

Za sada, sedmoro srpskih sportista obezbedilo je učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

 

Imamo sedmoro kvalifikovanih – Zorana Arunović i Damir Mikec u streljaštvu, u boksu Natalia Šadrina i Vakid Abasov, u atletici Ivana Vuleta i Milica Gardašević i u plivanju Andrej Barna. U ostalim sportovima je šareno. Ne možemo reći da smo suviše veliki optimisti da smo dominantni i jaki. Imamo tu nesreću da dve šampionke, Milica Mandić, moja potpredsednica, i Jovana Preković, koja je dominantno u karateu osvojila zlato u Tokiju, neće nastupati. Karate više nije olimpijski sport, Milica je prestala, a siguran sam da bi i sada uzela medalju. Međutim, verujem da možemo na kvalifikacionim takmičenjima koja dolaze da izborimo kvotu da što više naših momaka i devojaka učestvuju na Igrama“.

 

Beograd će biti domaćin svetskih prvenstava u veslanju i rvanju, a to bi moglo da pomogne našim sportistima da obezbede više viza.

 

Sigurno je komotnije igrati pred svojim navijačima, nego negde na strani. Sama objektivnost suđenja je bolja kada igrate kod kuće. Dobro je što država ulaže u ta takmičenja kako bi što više ljudi otišlo na Igre“.

 

Predsednik Maljković, kao nekadašnji košarkaški trener prokomentarisao je i spisak košarkaške reprezentacije, koja će na Svetskom prvenstvu pokušati da obezbedi plasman na Olimpijske igre.

 

Naravno da bi bilo veliko zadovoljstvo kad bi svi igrači igrali. Ali, ova ekipa uopšte nije slaba. Ova ekipa je dobro popunjena na svim pozicijama i imaće nešto što najjača ne bi imala – svako igra za svoj rejting, za ime i prezime i inat koji bi svi ti igrači pokazali. Znamo mi da imamo košarku bez Jokića, Kalinića i Micića, koje svi mi poštujemo. Pešić ne mora sastanke da drži, biće borbeni“.

 

Maljković ističe dobru saradnju OKS sa državom.

 

Imamo dobru saradnju sa državom, a posebno bih istakao punu koordinaciju i potpuno razumevanje sa najvažnijim partnerom Olimpijskog komiteta Srbije, a to je Ministarstvo sporta Republike Srbije. Saradnja koju je Olimpijski komitet Srbije do sada imao sa resornim ministarstvom je bila kvalitetna, što i ostvareni rezultati uostalom govore, ali sam siguran da su se sa dolaskom gospodina Zorana Gajića na mesto ministra sporta, stvorile mogućnosti da se naš sport kroz sinhronizovani rad naše dve kuće, podigne na još viši nivo. Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo sporta u sinergiji će pružiti maksimalan doprinos unapređenju vrhunskog sporta u našoj zemlji. Već smo krenuli u tom pravcu, a verujem da ćemo još mnogo aktivnosti realizovati kako bi obezbedili najbolje moguće uslove za nastup naših sportista na takmičenjima”.