U susret Evropskoj nedelji sporta: sastanak sa gradovima domaćinima Sportskog izazova u Olimpijskoj kući

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Olimpijskoj kući održan seminar sa predstavnicima gradova koji će učestvovati u „Sportskom izazovu“ u okviru Evropske nedelje sporta. Učešće u „Sportskom izazovu“ uzeće 10 gradova Srbije (Aranđelovac, Požarevac, Sombor, Zaječar, Bor, Knjaževac, Pirot, Zrenjanijn, Pančevo i Beograd) koje će trajati u periodu od 23. do 30. septembra. Na seminaru se govorilo o planovima i predstojećim aktivnostima u okviru Evropske nedelje sporta.

 

 

Na početku sastanka, prisutnima se obratio generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, koji je poželeo dobrodošlicu predstavnicima gradova: „Čast nam je što imamo priliku da Vas ugostimo u Olimpijskom komitetu po prvi put. Zadovoljstvo nam je što ćemo u narednom periodu da uradimo veliku stvar, a to je da deci usadimo naviku da se bave sportom od malih nogu, da im približimo olimpijske vrednosti  i da ih motivišemo. Ovaj projekat radimo uz Vašu podršku i uz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta. Evropska unija je na taj način prepoznala stvari koje su neophodne da bi se društvo razvijalo na pravi način. Evropska nedjelja sporta je upravo još jedan od načina da se mladi ljudi motivišu da se bave sportom.“

 

 

Predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije predstavili su glavne ciljeve ovogodišnje Evropske nedelje sporta, kao i oblasti koje treba da budu u fokusu ovogodišnjih aktivnosti. U centru aktivnosti Evropske nedelje sporta 2022 nalaziće se mladi, ali su podjednako važne teme inkluzije i jednakosti, kao i zdrav način života svih stanovnika. Gosti su imali prilike da se upoznaju sa ključnim događajima u okviru Evropske nedelje sporta, a to su „Školska sportska nedelja“ i BeActive noć (24. septembar).

Sastanku su prisustvovali i predstavnici EU delegacije u Srbiji koji su predstavili koncept aktivnosti „Put oko Evrope“, a koju će sprovoditi EU delegacija tokom ovogodišnje Evropske nedelje sporta.

Predstavnici gradova izneli su koliko je važno sprovoditi ovakve projekte jer podstiču stanovništvo na bavljenje fizičkom aktivnošću. Ispred grada Sombora, sastanku je prisustvovala članica gradskog veća za sport, decu i zdravstvo, Antonija Nađ Kosanović koja je iznela plan aktivnosti grada Sombora za Sportski izazov. „Veoma nam je drago što smo i ove godine dobili poziv da budemo deo ove manifestacije. Već polako pripremamo programe kojim ćemo obeležiti ovu Evropsku nedelju sporta. Svakog dana ćemo upriličiti jednu od aktivnosti. Planirali smo da što veći broj aktivnosti bude u prirodi, da uključimo što širu populaciju od 7 do 77 godina, da svi uzmu učešće u aktivnostima i da se lepo provedemo i zajedno družimo“,  rekla je Antonija Nađ Kosanović.

 

 

Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i  Erazmus+ programom. Cilj je razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Ovaj događaj se realizuje u zemljama Evrope, ove godine osmi, a kod nas peti put.