Miloš Vasić i Martin Mačković

Šest uzdanica Srbije na Svetskom prvenstvu u veslanju!

Parallax Leaf - OKS

Šest uzdanica Srbije na Svetskom prvenstvu u veslanju! U nedelju, 18. septembra počinje najvažniji veslački događaj godine, Svetsko prvenstvo. Ovo takmičenje održaće se u Račicama u Českoj republici. Svetska veslačka federacija objavila je da je prijavljeno preko 900 takmičara iz 65 zemalja širom sveta. Takmičenje će se održati u Labe Arena regatnom centru u Račicama koji je do sada već bio domaćin najvećim veslačkim i kajakaškim evropskim i svetskim takmičenjima.

 

Martin Mačković i Miloš Vasić

 

Svetsko prvenstvo održava se od 18. do 25. septembra, a veslačice i veslači će se nadmetati za titulu prvaka sveta u 14 olimpijskih i 6 neolimpijskih disciplina. Među veslačima iz celog sveta, Srbiju će predstavljati ukupno 6 takmičarki i takmičara.

 

U disciplini dvojac (M2-), predstavljaće nas naše najveće uzdanice, peti sa poslednjih Olimpijskih igara Tokio 2020, Miloš Vasić i Martin Mačković. Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik nastupiće u dubl skulu (M2x), dok će se u muškom skifu (M1x) takmičiti Viktor Pivač.

 

Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović (foto: www.worldrowing.com)

 

U ženskoj konkurenciji, predstavljaće nas Jovana Arsić u ženskom skifu (W1x).

 

Jovan Arsić na Olimpijskim igrama Tokio 2020

 

Svetsko prvenstvo u Račicama biće odlična prilika da naši najbolji veslači potvrde svoj vrhunski kvalitet. Srpski dvojac (Vasić i Mačković) sa pravom slovi za jednog od favorita na ovom takmičenju. Miloš Vasić i Martin Mačković ove godine su se sa oba Svetska kupa na kojima su učestvovali vratili sa osvojenom bronzanom medaljom, dok su na nedavno završenom Evropskom prvenstvu ostvarili plasman na šesto mesto.

 

Dva Aleksandra, Beđik i Filipović od relativno skoro veslaju zajedno u ovoj disciplini, ali su ostvarili odlične rezultate. Na poslednjem Svetskom kupu ove godine u Lucernu, na prvoj trci u kojoj su veslali zajedno, ostvarili su plasman na šesto mesto, dok im je na Evropskom prvenstvu u Minhenu medalja za malo izmakla, pa su osvojili četvrto mesto.

 

I naši predstavnici u skifu (Jovana Arsić i Viktor Pivač) imaju kontinuitet nastupa na najvećim međunarodnim veslačkim takmičenjima, pa se i od njih, s pravom, mogu očekivati kvalitetni nastupi na najvećoj veslačkoj smotri ove godine.

 

Takmičenja za naše sportiste počinju već u nedelju u kvalifikacijama. Prva će na stazu izaći Jovana Arić koja će od 9.37 časova startovati u drugoj kvalifikacionoj trci.

 

Viktor Pivač (foto: www.worldrowing.com)

 

Nedugo posle Jovane, svoje mesto u daljem takmičenju tražiće i Viktor Pivač. On će takođe nastupiti u drugoj kvalifikacionoj grupi, a trka počinje u 10.19 časova.

 

Od 12.40 časova, u trećoj grupi kvalifikacionih trka, veslaće Miloš Vasić i Martin Mačković u dvojcu.

 

Konačno, u nedelju poslednji startuju Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović u dubl skulu u drugoj kvalifikacionoj grupi od 13.01 časova.

 

Raspored takmičenja i rezultate možete pogledati na linku u produžetku: https://worldrowing.com/event/2022-world-rowing-championships

Medijski partner Olimpijskog komiteta Srbije, Radio televizija Srbije nastavlja sa promocijom veslanja, pa će i ovog puta prenositi Svetsko prvenstvo. Prenosi nastupa na Svetskom prvenstvu u Račicama mogu se pratiti na Drugom kanalu Radio televizije Srbije.