Zimski sportovi

Bob

Parallax Leaf - OKS

Bob je zimski sport u kom je cilj spustiti se po unapred definisanoj zaleđenoj stazi u specijalnim aerodinamičnim sankama – bobu za najkraće vreme. Prvi bob klub je osnovan u Sent Moricu u Švajcarskoj 1897. godine, a prva takmičenja u spuštanju bobom su održavana na zaleđenim  putevima padina Alpa. U početku je bob imao posadu od 5-6 članova, dok nisu definisana takmičarska pravila po kojima bob može imati posadu sačinjenu od dva (dvosed) ili četiri člana (četvorosed).

Prvi bobovi su pravljeni od drveta,  ali su ubrzo zamenjeni čeličnim sankama, dok se danas bobovi proizvode od lakih, ali veoma čvrstih materijala.

Na olimpijsku stazu su prvi bobovi četvorosedi izašli 1924. godine u Šamoniju, dok je dvosed postao olimpijska disciplina 1932. u Lejk Plesidu, a prvi ženski bob (dvosed) se spustio olimpijskom stazom tek 2002. godine. Za svaku disciplinu su strogo propisane dužina boba od 3,8 m (četverosed) odnosno 2,7 m (dvosed) i maksimalna težina uključujući posadu – 630 kg (četverosed) odnosno 390 kg (dvosed) i 340 kg (ženski dvosed).

Da bi postigli dozvoljenu maksimalnu težinu, posada može u bob dodati odgovarajući broj metalnih tegova.

Posada se sastoji od pilota, kočničara i u slučaju četveroseda još dva člana posade. Za uspešan nastup potrebna je snaga i brzina posade prilikom inicijalnog guranja boba, i kasnije umetnost pilota koji na stazi treba da  pronađe optimalnu putanju i u što kraćem vremenu se spusti do cilja. Kočničar zaustavlja bob nakon prolaska kroz cilj, dok kočenje na samoj stazi nije dozvoljeno. Muškarci se takmiče u bobu četvorosedu i dvosedu, a žene samo u dvosedu.

Međunarodna bob federacija je osnovana 1923. godine.

Nazad na sve sportove

BOB SAVEZ SRBIJE

11070 Novi Beograd, Gandijeva 202/18
Telefon: 011/31-77-8-63
Fax: 011/324-87-38
RADENOV@EUNET.RS

Sportisti Srbije: Bob