Individualni sportovi

Golf

Parallax Leaf - OKS

Golf je na programu Igara do sada bio dva puta: 1900. u Parizu i 1904. u Sent Luisu. U Parizu su se takmičili i muškarci i žene,  prvi pobednici su bili amerikanci Margaret Iv Abot i Čarls Edvard Sends.  1904. godine u Sent Luisu je ženski program zamenjen ekipnim takmičenjem mušaraca.

Od svih izuma čovečanstva, onaj koji je ljudima pružio najveće zadovoljstvo, svakako je lopta. Sa različitim vrstama lopti vremenom su se razvile različite igre. Među istoričarima još uvek postoje nesuglasice kako je zaista golf počeo i ko ga je preneo svetu. Ipak, postoji izvestan broj igara koje se smatraju pretečama modernog golfa. Prema Grolijerovoj Enciklopediji, Rimski Imperatori su najverovatnije igrali jednu igru u cilju opuštanja i relaksacije vrlo sličnu današnjem golfu, koja se zvala “paganica”, udarajući  perjanu lopticu drvenim štapom. Takođe, postoje podaci da je gotovo identična igra postojala u Holandiji pod imenom “het kolven”, dok se u Francuskoj zvala “jeu de mail”.

Bez obzira na sve, većina ljudi bi se složila da je direktan predak savremenog golfa škotska verzija -”golfe”. Koliko je golf u Škotskoj bio zastupljen i popularan, najbolje nam pokazuje podatak da je 1457. godine, za vreme Džejmsa II ovaj sport zabranjen posto je pretio da potpuno zapostavi strličarstvo koje je u to vreme bilo od vitalnog zanačaja za odbranu zemlje. Uprkos tome, Škoti su nastavili da igraju golf na igralištima pored mora zvanim “links”. U Škotskoj se i danas igra na najstarijem golf terenu “St.Andrews” koji datira sa početka 16.veka. U Velikoj Britaniji golf postaje čvrsto ustanovljen u 17. veku uz pomoć Džejmsa VI od Škotske i kasnije Džejmsa I od Engleske koji su bili strasne pristalice ove igre.

Prvi zvanični golf klub pod imenom “Društvo Golfera Džentlmena”, danas “Počasno Društvo Edinburških Golfera”, ustanovljeno je u Edinburgu 1744. godine. Ono je stvorilo prva golf pravila koja su imala za cilj da eliminišu Lokalne varijacije u igri. “Kraljevski i Drevni Golf Klub” (The Royal and Ancient Golf Club”), osnovan 10 godina kasnije, 1754. godine u St. Andrews-u, u Škotskoj, postao je zvanična organizacija za određivanje normi golfa. Čak i danas njegov odbor za norme i pravila golfa upravlja ovim sportom.

Golf je do sada dva puta bio na olimpijskim igrama, 1900. u Parizu i 1904. u Sent Luisu. U Parizu su se takmičili i muškarci i žene, a  prvi pobednici su bili amerikanci Margaret Iv Abot i Čarls Edvard Sends.  1904. godine u Sent Luisu je ženski program zamenjen ekipnim takmičenjem mušaraca.

Na 12. sesiji MOKa održanoj 2009. u Kopenhagenu je podržan predlog da se golf vrati na program Igara. 2016. godine u Rio de Žaneiru će se ponovo nadmetati najbolji golferi sveta na olimpijskim terenima, prvi put posle više od 100 godina.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Golf