Sportovi na vodi

Kajak-kanu

Parallax Leaf - OKS

Discipline u trkama kajaka i kanua su pretrpele brojne izmene od svojih prvih pojavljivanja na Igrama do danas, a sadašnji trendovi idu ka smanjenju takmičarskih distanci.

Petpostavlja se da kajak verovatno vodi poreklo sa Grenlanda *reč “kajak” na jeziku eskima znači “čovek-čamac” i  najčešći su u Severnoj Americi, Sibiru i na Grenlandu), gde su ga Eskimi koristili za lov, ribolov i transport. Kanu je korišćen širom sveta kao način transporta, za trgovinu i ratovanje, a prvi zvanični sportski događaj za obe vrste  čamaca je organizovan  sredinom 19. veka.

Kraljevski kanu klub Londona je formiran 1866. i bio je prvi koji je bio zainteresovan za razvoj ovog sporta. 1871. je osnovan Njujorški kanu klub. Prvo žensko takmičenje kanuima je organizovano u Rusiji. Do kraja 1890.ih godina kanu je bio popularan širom evropskog kontineta.

Na Igrama se kanu na mirnim vodama pojavljuje prvi put  u Parizu 1924. kao deminstracioni sport, a u Berlinu 1936. je postao olimpijski sport. Do sada je Evropa dominirala ovim sportom i na Olimpijskim igrama i na svetskim prvenstvima, osvajajući 90% svih medalja. Žene se na Igrama takmiče u disciplinama kajaka od 1948.  u Londonu.

Discipline u trkama kajaka i kanua su pretrpele brojne izmene od svojih prvih pojavljivanja na Igrama do danas, a sadašnji trendovi idu ka smanjenju takmičarskih distanci. U početku su na svetskim prvenstvima staze su bile dužine  1km i 10km za muškarce i 5km za žene, dok su danas svedene na distance od 200, 500 i 1000 metara.

Kajakaški savez Jugoslavije nastao je 1930. godine, a na svetskim prvenstvima učestvuje od 1932. Naša zemlja je na Igrama od prvog pojavljivanja kajaka na programu 1936. godine.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Kajak-kanu