Ekipni sportovi

Košarka

Osvojene medalje:
Gold Medal 1 Silver Medal 5 Bronze Medal 1
Parallax Leaf - OKS

Košarka je relativno mlad sport nastao u decembru 1891. godine. Ocem košarke se smatra kanađanin Džejms Naismit.

Košarka je relativno mlad sport nastao u decembru 1891. godine. Ocem košarke se smatra kanađanin Džejms Naismit, instruktor na YMCA sportskoj školi u Masačusetsu tragajući za igrom u zatvorenom prostoru za duge hladne zime u Novoj Engleskoj. Osmislio je 13 pravila, od kojih se većina primenjuje i danas. Prva ženska utamica je odigrana 1893. godine  na Smit koledžu u Nortamptonu u Masačusetsu, SAD.

Izvorno, košarka se igrala loptom za fudbal koja je ubacivana u košare za skupljanje breskvi koja u početku nije imala ni otvor kroz koji bi lopta izašla iz korpe, sve do 1906. godine kada su ove korpe zamenjene metalnim obručima sa tablom.

Prve lopte napravljene posebno  za košarku su bile braon boje, a tek krajem ’50-ih  godina dvadesetog veka je Toni Hinkl, tragajući za bojom koja će loptu učiniti uočljivijom za igrače, napravio prve narandžaste lopte, kakve se i danas koriste u igri. Prva međunarodna utakmica je odigrana ’20-ih godina 20. veka, a prvo svetsko prvenstvo za muškarce je organizovano 1950. godine u Argentini. Tri godine kasnije je održano i prvo svetsko prvenstvo za žene u Čileu.

Košarka je svoju premijeru na Igrama imala 1904. godine u Sent Luisu kao demonstracioni sport, a utakmica je organizovana između dva američka tima. Na Igrama 1936. u Berlinu je uvrštena u program i ostala sastavni deo svih Igara do današnjih dana.

SAD su  dominirale međunarodnim takmičenjima, osvajajući sve titule do  1972, kada su na Igrama u Minhenu savladani od tadašnjeg  SSSR-a.

Ženska košarka se premijerno pojavila na Igrama u Montrealu 1976. godine, a zlatne medalje je 1976, 1980 i 1992 osvajala ekipa Sovjetskog saveza, a u periodu 1984-2008 (izuzev 1992) je ženskom košarkom  suvereno vladao SAD.

Na Igrama u Barseloni 1992. je prvi put dozvoljeno slavnim igračima iz NBA lige da učestvuju na Igrama i predstavljaju SAD. Tim, poznat kao “Drim tim” je nesumnjivo bio najbolji košarkaški tim ikada formiran. Oduševljavao je publiku i dominirao turnirom u Barseloni.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Košarka