Sportovi na vodi

Skokovi u vodu

Parallax Leaf - OKS

Takmičarski skokovi u vodu su nastali iz gimnastike, a prvi put je zabeležena u Švedskoj i Nemačkoj u 18. veku, a začetnici ovog sporta su gimnastičari koje su svoje vežbe ua trambulini izvodili skačući u vodu.  Početkom 19. veka je grupa skakaća iz Švedske posetila Veliku Britaniju i svojim vežbama su izazvali veliko intresovanje što je vodilo i do osnivanja prve skakačke federacije “Amaterske skakačke Asocijacije” 1901. godine.

Na Igrama su skokovi u vodu svoju premijeru imali 1904. godine u Sent Luisu. Odskočna daska i platforma su bile na Igrana i 1908. godine u Londonu, a od 1912. su i ženski skokovi na redovnom programu  Igara.

Prvi olimpisjki skokovi su se razlikovali od današnjih u visini platforme i daske.  Program skokova u vodu je gotovo isti od 1928. godine u Amsterdamu – platforma visine 10m i daska visine 3m, a od  2000. godine su na programu i sinhroni skokovi i na platformi i na dasci. Tokom nekoliko poslednjih decenija, apsolutni primat na takmičenjima ima Kina, koja je izgubila samo nekolicinu svetskih titula.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Skokovi u vodu