Staša Gejo pred EP u Moskvi: Želim poslednju kartu za Tokio

Parallax Leaf - OKS

Sve oči ljubitelja sportskog penjanja biće od 20. do 29. novembra uprte u Moskvu gde se održava Evropsko prvenstvo, kao i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju. Srbiju će predstavljati Staša Gejo, naša najbolja takmičarka. 

Ono što dodaje posebnu vrstu takmičarske tenzije kvalifikacionom turniru za OI jeste to što će samo jedna takmičarka izboriti plasman na najveću sportsku smotru koja nas sledeće godine očekuje u Tokiju.

 

VIZA ZA OLIMPIJSKE IGRE GLAVNI CILJ

Staša će se na EP u Moskvi takmičiti u tri disipline slobodnog penjanja, lid, spid i boldering, koji je i njena najjača disiplina koja joj je donela zlato na Svetskim igrama 2017. godine u Vroclavu i na EP u Minhenu iste godine.

Govoreći pred samo takmičenje za sajt Olimpijskog komiteta Srbije, Staša Gejo ističe da je nestrpljiva jer će ovo biti prvo internacionalno takmičenje nakon duge pauze izazvane pandemijom virusa Covid-19 i da je ultimativni cilj izboriti vizu za Olimpijske igre.

– Osećam se motivisano i srećno što ću konačno moći da se takmičim u punoj snazi na internacionalnoj sceni nakon jako čudne godine. Takođe, puno mi znači i to što ću dobiti priliku za fer borbu za poslednju kartu za Olimpijske igre u Tokiju – odmah napominje svoje ambicije Staša Gejo.

Kao i sva takmičenja koja su startovala ove jeseni, i ovo će biti održano pod posebnim merama zbog suzbijanja širenja virusa Covid-19.

– Naravno da se takmičenje organizuje uz dodatne restrikcije i pravila zbog pandemije. Akcenat je na tome da bude što manje kontakta među takmičarima i trenerima i naravno tu su posebni higijenski protokoli koji se tiču opreme. 

 

NEMICE I RUSKINJE GLAVNA KONKURENCIJA

 

Upitana da prokomentariše ko će joj biti najveća konkurentkinja na predstojećem EP, Staša Gejo izdvaja nekoliko takmičarki i potvrđuje da nas očekuje izuzetno zanimljivo takmičenje.

– Iskreno, ne bih mogla da izdvojim samo jednu takmičarku kao najveću konkurenciju. Tu je svakako Alma Bestvater, kao i ostale Nemice koje su sjajne. Moli Tompson Smit iz Velike Britanije, Kloe Kauler iz Belgije, tu su i Ruskinje koje će biti na domaćem terenu. Neće biti lako svakako, ali se iskreno radujem dugoj borbi u narednih 9 dana.

Na kraju razgovora za sajt Olimpijskog komiteta Srbije, Staša Gejo ističe da se sportsko penjanje u Srbiji polako približava svim ljudima i da će nova stena za sportsko penjanje na Košutnjaku pomoći u popularizaciji ovog olimpijskog sporta.

– Mogu slobodno da kažem da je stena na Košutnjaku najznačajniji projekat u sportskom penjanju Srbije. Nadam se da će ga i ostali građani videti u tom svetlu, oprobati se u ovom sportu i zavoleti ga. Mislim da će svako ko bude imao priliku da oseti čari sportskog penjanja pronaći novu ljubav prema vertikalnom kretanju – zaključila je Staša Gejo.